Societat

Història i present de la restauració banyolina

Els establiments d’aquest ram del Pla de l’Estany, recollits en un llibre

Devia ser inevitable que un dia o un altre un investigador de la història local establert a Banyoles, que de professió és cuiner, acabés publicant un llibre sobre els orígens del sector de la restauració de la comarca i els establiments existents en l’actualitat. Joan Anton Abellán, de qui molta gent segurament desconeixia la intensa relació amb els fogons, acaba de treure Parada i fonda. Història de la restauració al Pla de l’Estany. (MMV Edicions), un volum prologat per l’escriptora Núria Esponellà, molt ben documentat i il·lustrat, que omple un buit en la historiografia local i, alhora, fa un retrat del panorama d’avui, ja que hi descriu els 61 establiments (en falten només uns pocs) que podem trobar a la comarca. De postres, en el text es faciliten una cinquantena de receptes.

Com arreu, aquí els precedents dels restaurants van ser els hostals de vora els camins. “Per norma general –descriu Abellán–, aquests llocs eren edificacions molt simples, aixecats a tocar de les poblacions i cruïlles dels camins principals, amb una cuina menjador que al vespre servia de dormitori, uns estables per al bestiar i, a vegades, un primer pis amb habitacions per als viatgers amb més poder econòmic.” L’eclosió dels restaurants en el format actual es produeix en les dècades del 1960 i el 1970. D’aquesta època, llegim, eren els emblemàtics –i desapareguts– JaSalPi i El Cisne, de Banyoles. Als pobles petits, mentrestant, naixien restaurants a partir de la botiga. Seria el cas de Can Salvi, de Vilavenut, de Can Boix, de Vilamarí (tots dos, en actiu), de Can Serra, de Camós, i de Can Biel, de Crespià (tancats).

Oferta actual

Si fem cas a Joan Anton Abellán, el panorama actual és engrescador. “És aquesta una comarca petita –assenyala–, però gastronòmicament parlant no ho és tant, ja que hi podem menjar des d’un tagín de pollastre marroquí fins a uns varéniki russos, passant per un kebab turc, unes melanzane alla parmigianna italianes, un pastís de salmó japonès o uns llagostins a la planxa a l’estil xinès. Són plats de la cuina internacional que es venen a sumar als tradicionals de casa nostra, com ara els farcellets de col, la paella, l’ànec amb rossinyols, el pollastre amb escamarlans i els peus de porc.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona