Societat

Els afectats reclamen al PSOE una llei de l’habitatge digna

Centenars d’integrants de les PAH catalanes, del Sindicat de Llogateres i altres entitats exigeixen lloguers socials i que s’aturin els desnonaments

Insten el govern català a desoir el TC i a defensar el decret 17/2019

La Susanna, mare de tres fills i amb el nadó de deu mesos al cotxet, és una de les veïnes que esperava al carrer Mallorca, davant la Delegació de Govern espanyol a Barcelona, per participar en una nova mobilització social perquè es garanteixi el dret de l’habitatge a tothom. “Fa un any que vaig marxar de Barcelona a Mataró i en quedar-me sense feina vaig ocupar un habitatge. Soc víctima de violència masclista, i qui m’ha ajudat és la PAH”. Com ella, força mares monoparentals, gent jove i jubilats formaven el gruix del mig miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, que es va manifestar ahir per exigir al govern espanyol del PSOE que faci un llei de l’habitatge “digna”, davant el recent anunci que es fa enrere pel que fa a regular els preus dels lloguers, com va acordar amb Unides Podem. Una vintena de ciutats espanyoles també es van mobilitzar ahir.

Integrants de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) catalanes d’arreu del país, com ara de Granollers, Gramenet, el Baix Llobregat i Mataró, eren ahir al matí a la protesta, que es va convertir en una manifestació fins a la plaça de Sant Jaume. A Via Laietana, afectades pel fons voltor estatunidenc Cerberus van fer una enganxada de cartells a la seu del BBVA.

Més d’una vintena d’entitats catalanes han acordat un manifest unitari per la mobilització d’ahir que, amb el lema #Hem decidit, insisteixen en vuit mesures impulsades per la Iniciativa Ley Vivienda, com ara que no hi hagi cap desnonament de persones vulnerables sense alternativa; l’ampliació del parc públic de lloguer socials fina a un 20% dels habitatges (ara no arriben al 2%); una regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris, i la garantia de subministraments bàsics d’aigua, llum i gas.

El 6 de febrer passat, centenars d’afectats ja van sortir als carrers per exigir que el decret 17/2019 s’aprovi com a llei per blindar-la. El decret 17/2019, deixat sense efecte pel TC, ampliava alguns supòsits de la llei 24/2015 i obligava els grans tenidors —bancs, fons d’inversió i propietaris amb més de 15 habitatges– a oferir un lloguer social a famílies vulnerables en els casos d’extinció de contracte, però també en els d’ocupació il·legal d’un habitatge buit, i ampliava la durada dels lloguers socials de tres a set anys prorrogables. “Demanen al nou govern que desobeeix el TC i que apliqui la llei catalana”, afirmava ahir Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya, i qualificava de “demencial”, l’anunci del govern espanyol de no regular els lloguers però sí abaixar els impostos als propietaris. “Això és afavorir altra vegada els especuladors. La llei de l’habitatge ha d’estar al servei de la ciutadania”, va insistir .

Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta al ministre José Luis Ábalos en què li demana que no endarrereixi mes la futura llei de l’habitatge, “urgent abans de la pandèmia però ara més per la crisi econòmica i social”, i hi afegeix que és “preocupant contravenir l’acord de govern de regular el lloguer”. Tot i les moratòries de desallotjaments per la Covid-19, Catalunya va registrar 5.737 desnonaments el 2020, un 19,5% dels de tot l’Estat espanyol.

LES FRASES

El nou govern ha de desobeir el TC i blindar la llei catalana. La proposta del PSOE és demencial
Jaime Palomera
sindicat llogateres catalunya
La soberania popular a Catalunya ha decidit que hem de fer fora els fons voltors dels barris
Bàrbara Roch
Guerra a cerberus

“Hem de demanar l’auxili internacional perquè els jutges no responen”

Les advocades Verónica Dávalos i Paz Cano van ser ben clares i contundents sobre l’actual “manca” de resposta dels jutjats catalans i les eines processals que té l’advocacia davant un imminent desnonament de persones i famílies vulnerables, en el 3r Congrés de l’Advocacia d’Ofici de l’Icab, moderat per l’advocat Isidor Garcia, dijous passat. “Hem de ser valents perquè representem persones d’extrema vulnerabilitat, i hem de demanar el lloguer social abans que la suspensió. I cal mirar el seu cas en global perquè potser necessita el procés de segona oportunitat”, manifestava Cano. L’advocada va ser molt crítica amb els jutjats de primera instància de Barcelona, que, davant la suspensió del TC d’una part de la llei catalana 24/15,“diuen que han unificat criteris, però no et donen respostes”, tot i afegir-hi que l’habitatge “és un problema de política social”.

En aquest sentit, Dávalos també va afirmar: “Ara hem de demanar l’auxili internacional davant la falta de judici de proporcionalitat per part dels jutges vers els drets de les parts, els grans tenidors front les famílies, i que les administracions no els ofereixen una alternativa residencial”. L’advocada és refereix al Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides, que ja ha sancionat cinc cops l’Estat espanyol per violació del dret a “un habitatge adequat”, recollit en el Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Econòmics i Socials, subscrit per l’Estat espanyol el 2013. L’últim cas és del febrer passat: una família marroquina amb quatre fills de Madrid, desallotjada i reallotjada en hostals sense condicions i on la mare, embarassada de set mesos va tenir un avortament. El comitè ha resolt que l ’Estat l’ha d’indemnitzar per no haver-los donat una alternativa residencial digna, a més d’exigir-li que hi posi solucions generals i l’informi. “A Catalunya som molt pioners amb les normes, però amb la suspensió de la llei 24/15 ara hem de recórrer a l’ONU, on ens porten avantatge els companys de Madrid en no tenir una llei”, explica Dávalos. A Catalunya hi ha hagut dos caos recents, a Barcelona i Badalona, aturats a instàncies del comitè, malgrat que hi ha jutges que sostenen que aquest tractat no els és vinculant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES