Societat

Tarifa d’aigua més progressiva a Girona, Salt i Sarrià el 2022

Els tres consistoris fan una proposta de preus per al nou servei municipalitzat, que s’endarrereix almenys fins a la tardor

S’estudia si se n’ocuparà Tragirsa o bé es crearà una empresa nova

Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter han presentat la proposta inicial de la tarifa d’aigua per al futur servei municipalitzat, que incorpora “un augment de la progressivitat per penalitzar l’excés de consum”, en paraules del regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, que calcula que la nova tarifa entrarà en vigor l’1 de gener del 2022. De fet, es preveu que almenys fins a la tardor no s’aprovi la municipalització del servei, que per ara continua prestant Agissa (tot i que se li va rescindir el contracte per incompliments) per no deixar la ciutat sense un servei essencial.

La proposta, fruit d’un estudi d’anàlisi del cost del servei i les inversions, manté el preu mitjà de l’aigua, però rebaixant el cost dels primers trams de la part variable i encarint els últims. “Cal premiar el consum responsable i garantir la millor tarifa possible per als usos més populars i alhora cal gravar més aquells usos menys sostenibles i, per tant, els trams de consums més elevats”, explica el tinent d’alcalde de Territori, Serveis Públics i Sostenibilitat de Salt, Àlex Barceló. A més, l’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula, destaca l’establiment d’“un nou tram que permetrà fomentar l’estalvi d’aigua”.

De tres a quatre trams

En concret, segons explica Terés, s’ha rebaixat el preu del primer tram, el més bàsic; s’ha desdoblat el segon tram fins ara –que incloïa massa m³– en dos, abaratint el més baix i encarint el més alt, i s’ha encarit el preu del que fins ara era el tercer tram, que serà el quart. A més, Terés assenyala que s’està mirant com millorar encara més el primer tram (o rebaixant el preu o incloent-hi més metres cúbics) després que els ho demanessin a la Taula de l’Aigua, en què es va presentar la proposta fa poc. També s’està estudiant si hi ha manera d’ajustar els preus al nombre de persones per llar, més enllà de les bonificacions de família nombrosa que ja existeixen i de família monoparental, que ara s’introdueixen.

L’estudi elaborat pels tres consistoris també proposa un preu per al subministrament en alta, és a dir, la distribució de l’aigua al Consorci de la Costa Brava i als sis municipis de l’entorn de Girona (Bescanó, Vilablareix, Fornells de la Selva, Quart, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis). Com a novetat, la tarifa tindrà una part variable, segons els m³ que es consumeixin, a banda de la part fixa.

Calendari

Terés assenyala que ja està llest també l’altre gran document que faltava, el reglament, que es presentarà a la Taula de l’Aigua després de Setmana Santa. Quan es tingui les dues propostes finals de la tarifa i del reglament –incorporant-hi aportacions– hauran de passar per la comissió d’estudi, l’òrgan tecnicopolític que s’ocupa de la municipalització. Un cop validats s’incorporaran junt amb el projecte del servei, ja acabat, a l’expedient del canvi de gestió per dur-ho tot als plens dels tres ajuntaments, primer de manera inicial i més tard, un cop superada la fase d’al·legacions, de manera definitiva. Amb tot plegat, Terés calcula que en el millor dels casos serà a la tardor. “Ho farem al més ràpidament possible, però això no ha d’anar en detriment ni de la participació ni de la qualitat del servei”, subratlla.

La nova tarifa, a més, requereix la validació de la comissió de Preus de la Generalitat abans de la seva aprovació definitiva i també que abans d’entrar en vigor el ple aprovi una ordenança no fiscal, ja que es tracta d’un preu públic. Per això i també pel fet que els rebuts són trimestrals, Terés indica que el més lògic és que la nova tarifa s’apliqui a partir de l’1 de gener del 2022, encara que potser el servei es municipalitzarà abans.

Nova empresa?

D’altra banda, el regidor explica que entre aquesta setmana i la que ve s’encarregarà un estudi per decidir si es crea una nova empresa per dur el servei municipalitzat o ho assumeix Tragirsa, que ara s’ocupa del sanejament en alta i de la incineradora de Campdorà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC