Societat

Poca ajuda i molta pèrdua en el comerç minorista

Només el 56% dels negocis han rebut subvencions

Gairebé la meitat han perdut entre un i cinc milions d’euros

Tan sols el 56% de les empreses adherides a Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del comerç minorista, han rebut ajudes econòmiques durant la pandèmia, malgrat que el 90% han perdut facturació. El president d’aquesta associació, David Sánchez, va denunciar ahir que les ajudes que s’han concedit “no han estat proporcionals a la davallada de la facturació”.

El 43% de les empreses de Comertia han registrat pèrdues d’entre 1 i 5 milions d’euros durant l’any de la Covid; el 16% han perdut entre 5 i 10 milions, i el 5%, més de 10 milions. Sols el 36% de les empreses de Comertia han perdut menys d’1 milió. En canvi, del total de comerços que han rebut algun tipus d’ajuda, per al 34,6% ha estat d’entre 20.000 i 50.000 euros, i per al 19% dels negocis ha estat de menys de 10.000 euros. Segons les dades d’una enquesta, el 42% de les cadenes d’aquesta associació –han de ser una marca, i tenir com a mínim 3 punts de venda i 25 treballadors– han obert algun establiment, mentre que el 57,5% n’han hagut de tancar. Balanç, per tant, negatiu.

També és negativa la perspectiva dels comerciants. El 39% de les empreses projecten la recuperació per a l’any vinent, mentre que el 29,3% la situen més enllà del 2022. El sector creu que les principals amenaces per a l’economia en els pròxims mesos són els rebrots de la pandèmia, la debilitat de la demanda interna, la fi dels ERTO, la incertesa política, l’increment dels impostos, la falta d’incentius públics, l’augment de la rigidesa del mercat laboral i les concentracions o revoltes socials. Demanen que es redueixin les quotes de la Seguretat Social, l’IVA, l’IRPF i l’impost de societats, just el contrari de la reforma que vol fer la Hisenda espanyola.

La majoria de les empreses ajustaran la plantilla

El 70% de les empreses ajustaran la plantilla de treballadors per poder tirar endavant el negoci, segons l’enquesta de Comertia. Altres mesures que prendran per mantenir-se seran reduir els lloguers, les inversions, el màrqueting i la publicitat i el nombre de punts de venda. Per contra, quan se’ls pregunta en què invertiran, el 95% de les empreses diuen que en tecnologia (per potenciar el comerç electrònic). Altres prioritats a l’hora d’invertir seran la sostenibilitat, els recursos humans i la ciberseguretat. Quan es pregunta a les empreses pel perfil de professionals que necessitaran en els pròxims 2-3 anys, el primer perfil que aflora és el de gestor de transformació digital, seguit pel d’analista de dades i el d’especialista en tecnologies emergents. Després ja ve el perfil d’especialista en atenció al client, gestor d’optimització de processos de ‘retail’, gestor de logística, expert en transformació cultural i de talent, i expert en ciberseguretat. Només mirant aquest perfil de treballadors que faran falta, es veu que el comerç minorista ha canviat molt els darrers temps. Segons Comertia, els canals de venda prioritaris enguany són, per ordre, el comerç electrònic, les botigues físiques, les xarxes socials, el ‘click&collect’, l’assistència en línia, l’entrega a domicili, els ‘marketplaces’, WhatsApp i la venda telefònica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona