Societat

Itàlia espia periodistes

El diari ‘Domani’ destapa un escàndol en la fiscalia de Trapani contra les organitzacions no governamentals

Els reporters que denuncien l’horror de Líbia han estat seguits per la policia

Aquests dies, està sortint a la llum un escàndol majúscul a Itàlia. I ho fa per fascicles. Tot va emergir a partir d’una investigació periodística encetada pel diari italià Domani i continuada per d’altres, com ara el britànic The Guardian. El periodista Andrea Palladino va destapar una sèrie d’irregularitats al voltant de la investigació –ja de per si atípica– que la fiscalia de Trapani, a Sicília, du a terme des de fa prop de 4 anys contra les ONG de rescat al Mediterrani. Se les acusa d’establir acords amb els traficants de persones per tal de guanyar-hi diners i “d’afavoriment de la immigració clandestina”.

La policia va fer, el 2017, escoltes irregulars a nombrosos periodistes que s’ocupen de denunciar la situació dels immigrants retinguts a Líbia, país que aquell any va ser en el centre de la política italiana. Els fiscals de Trapani tenen transcrites converses personals d’aquests periodistes amb les seves fonts, converses íntimes, amb els seus advocats, etc. I tot sense estar oficialment investigats. També han elaborat “perfils” de periodistes de l’Estat espanyol que no han estat identificats.

La fiscalia de Trapani, segons Domani, té centenars de pàgines amb converses transcrites entre els periodistes que s’ocupen de temes migratoris i les seves fonts locals, que apareixen amb totes les dades personals, violant així el secret professional i posant-los en perill. Han estat espiats durant un bon temps els periodistes italians més destacats que s’ocupen d’informar sobre el terreny del que passa a Líbia a les presons inhumanes on, amb el vistiplau de la Unió Europea, es tanquen els refugiats interceptats al mar per les patrulles líbies. Entre els espiats destaca Nancy Porsia, una de les principals expertes en Líbia en el panorama periodístic italià; Nello Scavo, del diari catòlic Avvenire, que acostuma a fer reportatges molt aprofundits sobre les injustícies i atrocitats que tenen lloc a Líbia i la freelance Francesca Mannocchi. Scavo i Mannocchi han declarat a Domani que les escoltes de la policia suposen “un enorme problema de democràcia”.

Veient aquests fets, Mannocchi ha explicat a Domani que “queda clar que per als periodistes deixar testimoni d’allò que succeïa i que continua succeint en la ruta del Mediterrani central ha estat perillós i arriscat”. Entre les converses transcrites de les escoltes a Scavo el 2017, n’hi ha una en què el periodista d’Avvenire parla amb una seva font sobre quina seria la millor manera per fer-li arribar un vídeo que demostra tortures dutes a terme en una presó Líbia.

Un dossier extens

El cas més greu, però, és el de les escoltes a la periodista Nancy Porsia. La policia va elaborar un dossier de 22 pàgines dedicat exclusivament a ella. En aquestes pàgines, a què ha tingut accés Domani, apareixen transcrites converses amb la seva advocada, fotografies, els seus contactes a les xarxes socials, totes les dades personals de les seves fonts locals, les relacions de Porsia amb altres periodistes internacionals i els seus moviments.

L’espionatge de les autoritats italianes a la periodista –que va estar quatre anys investigant sobre el terreny la màfia líbia, està amenaçada de mort pels cabdills locals i té vetada l’entrada al país– va ser la més intensa. Porsia, que defineix el seu periodisme com “de resistència”, va patir un seguiment de posició, és a dir que, durant un llarg període de temps, es van monitorar telemàticament tots els seus moviments. A més, en l’extens dossier dedicat a ella, apareixen transcrites converses amb la seva advocada –la llei ho prohibeix i, en teoria, no es poden transcriure ni divulgar, per respecte al dret a la defensa.

El ministre de l’Interior que hi havia al càrrec a Itàlia mentre es van dur a terme les escoltes a periodistes era Marco Minniti, del Partit Demòcrata. Admirat pel qui més tard seria un seu successor, Matteo Salvini, Minniti va ser un dels artífexs de l’anomenat pacte de la vergonya amb Líbia. En tres anys, en base a aquell pacte Itàlia ha pagat prop de 800 milions d’euros a Líbia per tal que la corrupta guàrdia de costes i les màfies de traficants aturin les barques d’immigrants i refugiats al mar i els duguin a presons on no es respecten els drets humans.

LES DATES

02.08.17
La fiscalia de Trapani
va confiscar el vaixell ‘Iuventa’, de l’ONG alemanya Jugend Rettet.
03.03.21
La fiscalia de Trapani
va formalitzar l’acusació contra 21 membres d’ONG per foment de la immigració clandestina.

Salvini serà jutjat pel cas Open Arms

El líder de la ultradretana Lliga, l’exministre italià d’Interior Matteo Salvini, serà enjudiciat a Itàlia per un suposat delicte de segrest de persones en el cas Open Arms, per haver deixat bloquejats al mar durant més de 20 dies uns 150 migrants rescatats per aquesta organització l’agost del 2019. Així ho va decidir, ahir, un jutge del Tribunal de Palerm (Sicília, sud), després que la fiscalia demanés processar-lo i la defensa de Salvini al·legués que la decisió va ser presa per tot el govern i no només per l’extitular d’Interior. El judici se celebrarà a partir del 15 de setembre, segons van informat els mitjans locals. L’odissea d’aquestes persones va concloure la nit del 20 d’agost del 2019, quan la fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, perquè molts havien estat evacuats abans i, fins i tot, s’havien tirat a l’aigua per a arribar nadant a la costa. “M’enjudicien per això, per haver defensat el meu país? Vaig amb el cap ben alt; també en el vostre nom. Primer, Itàlia. Sempre”, va escriure Salvini en un missatge en les xarxes socials. Open Arms va celebrar la decisió: “Feliços per totes les persones que vam rescatar durant la missió 65 i en tots aquests anys. La veritat del Mediterrani és una, som al mar per explicar-la.” Salvini també té obert a la ciutat siciliana de Catània (sud) un altre procés similar, en aquest cas per bloquejar un vaixell militar amb 131 immigrants a bord el juliol del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona