Societat

Patrimoni

El despertar de la fàbrica de Sant Jaume

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, amb la complicitat de la Fundació Lluís Coromina, posa les bases per a l’aprofitament de la filatura Brutau, un emblemàtic i immens complex d’antigues naus tancat el 1978

De la Brutau, la gent gran de Sant Jaume de Llierca encara en diuen “la fàbrica”, explica l’alcalde, Jordi Cargol, a Observant la Fàbrica, filar el passat per teixir el futur, un documental en què es parla del passat d’aquella impressionant filatura que havia donat feina a gairebé tot el poble –i n’havia impulsat el desenvolupament urbanístic i social– i sobretot, del present i del futur. La Brutau, que com a font d’energia feia servir un salt d’aigua al riu Fluvià, va estar en actiu entre el 1887 i el 1978. Des d’aleshores, els més de 16.000 metres quadrats de naus s’han anat deteriorant, però les estructures principals –inclosa la xemeneia monumental– resten dempeus, com a recordatori del potent passat fabril de Sant Jaume i com a peça valuosíssima d’arqueologia industrial. L’ Ajuntament –que ho està negociant amb la propietat de la finca– i la Fundació Lluís Coromina de Banyoles estan pensant a recuperar el complex per a usos creatius, i d’aquí ve que encarreguessin la pel·lícula. La idea de fons és vincular els edificis amb l’entorn natural, que és molt ric. El projecte, encara molt incipient, l’han batejat com La Brutau, observatori del benestar. Inclouria un “alberg cultural”, un hotel restaurant, uns espais de biocreativitat i de botànica i un “ecosistema d’aigües”. Atesa l’envergadura, tindria un abast que aniria molt més enllà del local o comarcal. En el documental, el director de la fundació, Ricard Planas, pronostica que s’hi podran generar moltes sinergies i molt constructives i l’arquitecte Andreu Marfull fa notar que caldrà estudiar quins elements arquitectònics s’han de conservar i quins són prescindibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona