Societat

La crònica

Bèsties de foc a Caldetes

La colla de diables celebra avui el vintè aniversari del seu drac, l'Astharoth, convidant una desena de bèsties de foc que cap al tard es lluiran pel centre del poble en cercavila

Els joves a Caldes d'Estrac són diables, tabalers o portadors del drac. Aquesta és la colla que aplega més jovent ara per ara, prop d'una cinquantena, vinguts també d'altres poblacions veïnes. Fa quinze anys que un grup de joves es va engrescar a treure el drac que van trobar a les golfes de l'Ajuntament. Li van triar un nom, Astharoth, la mà dreta del diable que fa que es compleixin tots els desitjos, i van veure complert el seu desig per recuperar els correfocs i fer córrer altra vegada el drac. Avui volen celebrar que fa vint anys que es va construir, és a dir, que és més vell que la colla. El seu naixement és curiós si es té en compte que van ser els geganters els que van encarregar a un professional de Cardona que el construís. Tal com explica un dels veterans de la colla, Àngel Maculet, els primers cops el drac va sortir amb els diables de Canet que venien a fer els correfocs, fins que el drac es va ”segrestar no se sap ben bé per què” a l'Ajuntament.

L'Astharoth estarà acompanyat d'altres bèsties de foc vingudes d'arreu. A la tarda es podran veure a la plaça de l'Ajuntament fins a deu bèsties de foc, i també s'hi faran tallers infantils. A partir de les nou del vespre les bèsties cobraran vida i s'alçaran en cercavila per fer el curt trajecte per la riera fins a l'esplanada de Can Muntanyà. No hi haurà correfoc, però sí les patums que donaran color al recorregut, i tots es lluiran en arribar a la pista. La festa acabarà amb música dels grups The Propers i els arenyencs Space Invaders.

Tot i que els diables de Caldes només el treuen per la festa major, el 8 de setembre, i per Santa Llúcia, durant l'estiu no paren de visitar pobles de la comarca. Enric Monge, president de la colla, explica que molts ajuntaments els contracten perquè tenen disponibilitat de portar la bèstia; o només els diables, i fins i tot el grup de percussió que els acompanya, D'Estrac Tucupak. És fàcil veure'ls a les festes majors i per Sant Joan s'encarreguen també cada any de rebre la Flama del Canigó a Arenys de Mar.

Els joves de la colla, molts dels quals ja van formar part de l'associació juvenil Stoc de Joc, fa disset anys que organitzen la Dormida que es fa el 28 d'agost. És una trobada de joves a la platja que congrega milers de persones amb activitats que comencen a la tarda i concerts que s'allarguen fins ben entrada la matinada.

La trobada de bèsties d'avui serà el tema central del concurs de fotografia que cada any organitza la regidoria de Cultura amb motiu de la celebració de Santa Llúcia, la festa petita. Els participants hauran de tenir si més no precaució per protegir bé la càmera si s'apropen a aquestes bèsties de foc, que no tenen manies a repartir per tots costats. La d'avui ja és la segona trobada de bèsties que organitza la
colla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia