Societat

El ‘pantallisme’ i el desconfinament disparen la demanda al campus d’estiu d’un centre de menors amb addiccions

L’escola terapèutica Can Ros, a l’Alt Camp, atén 92 adolescents, aïllats de les seves famílies per tal de recuperar-se

L’addicció a les pantalles i el desconfinament han disparat la demanda al campus d’estiu d’un centre de menors amb dificultats situat a l’Alt Camp.

L’escola terapèutica Can Ros, del grup Amalgama7, té més de vuitanta joves ingressats, que resten aïllats de les seves famílies fins que superen les seves addiccions, dispars segons cada cas.

El ‘pantallisme’, però, és un problema compartit per tots els residents. Asseguren que van tenir accés a les pantalles des de ben petits, una situació accentuada per la pandèmia, i que ha aflorat amb l’augment de demanda en aquesta residència situada en plena muntanya, al terme d’Aiguamúrcia.

La llista d’espera ha crescut més d’un 50% per a les 92 places. “Una demanda rècord”, diuen des del centre.

“No havíem tingut mai tanta demanda des que vam obrir”, constata el director clínic d’Amalgama7, Jordi Royo. El doctor explica que durant la pandèmia la residència havia restringit l’ocupació al 75% de la seva capacitat, però que això va fer que la llista d’espera s’anés engrossint.

Amb el desconfinament, el ritme d’ingressos és creixent. I l’oferta del denominat Summer Experience, carregat d’activitats estivals, també hi ajuda.

Des del centre calculen que ara a l’estiu els ingressos de menors augmentaran un 25%. “També hi ha moltes altes, sinó no tindríem places disponibles”, explica Ramon Vila, responsable de l’àrea socioeducativa d’Amalgama7.

“És una experiència que ens hagués anat molt bé a tots un cop a la vida”, assegura. Principalment, i a grans trets, els problemes que presenten els joves són trastorns de conducta, de l’estat anímic i abús de substàncies tòxiques.

Sense els pares durant quatre setmanes

Recuperant un antic hotel de luxe en desús, aquest centre terapèutic obert fa cinc anys està situat en un paratge aïllat de l’Alt Camp, dalt d’un turó al qual només s’hi accedeix per una carretera sinuosa. Abasta més de 100 hectàrees i una superfície total construïda de més de 3.500 metres quadrats.

El cost mensual és elevat, però a les famílies els compensa saber que els fills fan teràpia, escola i esport en un entorn protegit que gaudeix d’instal·lacions pròpies d’un ressort.

L’estada mitjana dels ingressos sol ser de 8 mesos. Hi ha menors dels 14 als 18 anys d’arreu de l’estat espanyol i també internacionals.

Davant l’alta demanda, Amalgama7 obrirà al setembre un nou centre a Madrid, d’on provenen molts residents. Sovint els menors arriben sense saber on van però acompanyats dels pares amb els quals no hi tindran cap contacte físic fins al cap de quatre setmanes, més enllà d’enviar-se cartes. Joves que han passat pel mateix trànsit els donen suport.

“Vull tornar a veure la meva família, no pas el mòbil”. En una teràpia de grup a la qual ha tingut l’accés l’ACN, els joves confessen la seva addicció a les pantalles i que això els aïllava del seu entorn més pròxim, però que ara se n’han adonat que estimen i enyoren els seus familiars.

El confinament per la covid-19 ha precipitat aquesta addicció, que sovint va acompanyada d’una baixada en el rendiment escolar i de maltractament als pares. En aquest centre els menors, que cursen ESO, batxillerat, cicles i la selectivitat, el percentatge d’aprovats és superior al 75%.

Un servei amb vocació pública

Can Ros es defineix com una clínica, una escola i una casa de colònies alhora, una combinatòria manifestament cada cop més necessària. “Aquest servei hauria de ser públic”, afirma el doctor Royo.

“Tenim molta vocació de pública: oferim una part de places tutelades amb la DGAIA, però també en tenim de concertades amb altres comunitats com Aragó i Andorra, i tant de bo en tinguéssim amb el Departament de Salut de la Generalitat; creiem que seria important que aquest tipus de recurs s’oferís des de la sanitat pública”, conclou el director clínic d’Amalgama7.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona