Societat

Aprovada definitivament la reducció dels accents diacrítics a un total de 15

El ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans va ratificar ahir la nova versió de l’‘Ortografia’

Fi a la moratòria de quatre anys per adaptar-s’hi

El ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans va ratificar ahir la nova versió de l’Ortografia catalana, després que dimecres es complís la moratòria de quatre anys des que es va publicar la nova versió en paper. El canvi més visible i polèmic de la nova ortografia és la dràstica reducció de la llista de mots amb accents diacrítics, ja que només es manté en quinze monosíl·labs: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us i vós/vos. S’escriuen sense l’accent derivats com adeu i subsol. Es deixen d’accentuar, doncs, 135 paraules, entres les quals dóna, adéu i ós, una decisió que no ha estat exempta de polèmica i que ha motivat nombrosos debats, sobretot a les xarxes socials. La gran majoria de mitjans de comunicació i editorials, així com l’administració, s’han adaptat sense problemes, durant els quatre anys de moratòria, a la nova ortografia.

La Secció Filològica va proposar el 2016 que la simplificació de diacrítics afavoreix l’aprenentatge de l’ortografia i que el nombre de diacrítics no determina la riquesa del català. També que no afecta el llenguatge oral i no és etimològic, i que la seva quantitat s’havia triplicat des de l’època de Pompeu Fabra. I que el context normalment ajuda a entendre el significat de la paraula –el diacrític té la funció de distingir mots que s’escriuen igual–. La nova ortografia permet un ús discrecional dels diacrítics quan l’ús aïllat de la paraula pugui donar un significat ambigu que no quedi resolt pel context comunicatiu.

La reducció dels diacrítics no és pas l’única novetat, ja que, entre d’altres, hi ha canvis en l’ús del guionet en mots compostos i prefixats. S’escriu un guionet quan el prefix precedeix un sintagma. Per exemple, exdirectora general passa a ser ex-directora general, però desapareix el guió si el prefix precedeix un substantiu o un adjectiu (exdirectora). S’escriu rr quan el so [r] apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical (arrítmia, no pas arítmia). La dièresi desapareix en els derivats cultes acabats en el sufix -al si el mot primitiu no presenta un hiat (fluidal com a derivat de fluid).

Ortografia unitària per al territori lingüístic català

Rosa M. Bravo

La nova versió de l’Ortografia catalana de l’IEC representa la unificació de les normes per al territori lingüístic català, que esdevenen inclusives. El 2020 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Catalans van subscriure l’acord de treballar per una normativa unitària, que ha quedat ara ratificada. Durant la moratòria de quatre anys a partir de la publicació en paper, la Secció Filològica de l’IEC ha seguit la implantació de la nova ortografia entre els professionals i la comunitat lingüística, i ha inclòs dues modificacions en el text aprovat el 2016. La primera correspon als noms de les lletres en la tradició ortogràfica valenciana, de manera que les lletres efa, ela, ema, ena, essa i erra també reben les denominacions efe, ele, eme, ene, esse i erre. La segona fa referència a la reducció de l’ús del guionet en els mots derivats per prefixació, fet que simplifica la norma del guionet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT