Societat

Un fragment de la toxina tetànica podria tractar la depressió, el parkinson i l’ELA

Un derivat no tòxic de la neurotoxina tetànica (la que genera la malaltia del tètanus) inhibeix el transport de serotonina al sistema nerviós central i ajuda a la supervivència de les neurones, per la qual cosa pot servir per tractar la depressió, el parkinson i l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Així ho suggereix una recerca internacional que ha coordinat l’investigador del departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), José Aguilera, que ha publicat el seu treball a la revista Molècules.

El 2019, un grup internacional coliderat per Yousef Tizabi, de la Howard University College of Medicine (Washington EUA), i per Aguilera ja van observar que un derivat no tòxic d’aquesta neurotoxina tetànica millorava els símptomes de la depressió en rates de laboratori.

“Una única dosi intramuscular d’Hc-TeTx feia desaparèixer els símptomes de la depressió en menys de 24 hores, i el seu efecte es mantenia durant dues setmanes”, ha recordat Aguilera.

A partir d’aquí, van començar a treballar per poder descriure el mecanisme pel qual aquesta substància produïa aquests efectes i ara aquest nou treball, en el qual ha col·laborat la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla (BUAP, Mèxic), han vist que Hc-TeTx és capaç d’inhibir el transport de serotonina en el sistema nerviós central, unint-se als receptors de les neurotrofines, unes proteïnes que afavoreixen la supervivència de les neurones.

Aquests resultats, segons els investigadors, suggereixen que el fàrmac serviria no solament per tractar la depressió, sinó també malalties neurodegeneratives, com parkinson o ELA.

Per als investigadors, els avantatges de la introducció d’Hc-TeTx com a nou fàrmac “són evidents”, ja que, a més que el seu dosatge quinzenal o mensual permetria que fos controlada per professionals de la sanitat, és un producte recombinant, i no representaria cap problema de seguretat, producció i cost econòmic.

Segons els investigadors, en els processos neurodegeneratius, Hc-TeTx frenaria el desenvolupament de la patologia alhora que eliminaria la depressió associada a aquests processos.

Els investigadors, que ja han patentat l’ús terapèutic de l’Hc-TeTx per tractar depressió, parkinson i ELA, busquen ara inversors per desenvolupar estudis en humans.

“Es tracta d’un avanç de gran importància, i més ara en què, a l’alta incidència de depressió i alteracions en el comportament, s’han sumat aquelles alteracions mentals derivades de la Covid o de l’entorn negatiu d’estrès, confinament i por”, ha conclòs Aguilera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA