Societat

El gran incendi de l’Alt Empordà afecta més de 118 ha

El foc avança empès per la tramuntana entre Llançà i el Port de la Selva

S’ha evacuat preventivament tres urbanitzacions properes i el monestir de Sant Pere de Rodes

Tres persones resulten ferides lleus

Els Bombers activen una vuitantena de dotacions

Gairebé tota la superfície afectada és de terreny forestal del Parc Natural del Cap de Creus

Un incendi forestal crema aquest divendres sense control entre Llançà i el Port de la Selva, segons ha informat el cos de Bombers de la Generalitat. La superfície afectada ja supera les 100 hectàrees i el foc té el potencial de cremar 2.000 ha. Tres persones han resultat ferides lleus i s’ha evacuat uns 130 veïns.

El sinistre s’ha declarat poc abans de dos quarts de dues del migdia a prop de la urbanització Cau del Llop de Llançà i ha avançat empès per la tramuntana que bufa a la zona.

A última hora de la tarda el foc es manté dins els eixos de confinament i els Bombers treballen per contenir el flanc dret a l’est del coll del Perer. Al vespre el foc s’està obrint en aquest flanc en direcció a l’ermita de Santa Elena.

Al final del dia les zones més obertes de l’incendi són el cap i la part alta dels flancs.

Durant la tarda s’han fet descàrregues amb els mitjans aeris per evitar que el sobrepassi i arribi a tota la serra . També busquen estabilitzar el cap a la vall de Santa Creu i la zona del cap-flanc esquerre.

Les flames han arribat a una carena de difícil accés i s’ha hagut de reforçar els mitjans aeris, ja que els camions no es poden apropar a les flames per tirar línies d’aigua i això alenteix els treballs d’extinció. El cap del cos a Girona, Jordi Martín, ha explicat que es transporten efectius amb helicòpter fins a la zona i treballen amb eines manuals.

Les maniobres combinen la línia d’aigua, eines manuals i la utilització del foc tècnic. Amb la línia d’aigua s’apaga i es mulla zona cremada, però a més també es remulla zona verda perquè amb l’arribada de les flames perdin intensitat. Amb el foc tècnic es redueix el combustible d’una línia paral·lela al perímetre de l’incendi per rebaixar la intensitat del foc. A més, s’ha comptat amb el suport de maquinària pesant.

Des dels Bombers alerten que l’incendi és “virulent” i llança focus secundaris i temen el comportament que pugui tenir davant d’una previsió de tres dies de tramuntana. L’esperança és que el vent afluixi i puguin estabilitzar el foc en les properes hores. Es preveu que a partir de les deu de la nit la tramuntana baixi d’intensitat.

Els Bombers han activat 68 dotacions terrestres, entre les quals 40 camions d’aigua, vehicles de comandament i coordinació i unitats dels GRAF (Grup d’Actuacions Especials) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb la unitat sanitaritzada. També s’ha mobilitzat 14 mitjans aeris, entre helicòpters bombarders, avions de vigilància i atac i helicòpters de comandament. A més, s’han incorporat a les tasques d’extinció dos hidroavions del ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Els mitjans aeris s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs. Durat la nit es mantindran sobre el terreny la setantena de dotacions terrestres.

També treballen al lloc 16 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 2 tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local i 4 unitats terrestres, un equip de rescat i intervenció i un vehicle de comandament del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM ) amb caràcter preventiu.

A petició del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la Creu Roja s’ha sumat al dispositiu que treballa en l’incendi per donar suport logístic als equips d’emergències i als cossos de seguretat. També s’hi han desplaçat tècnics dels ajuntaments de Llançà i del Port de la Selva.

Tres ferits

Els efectius del SEM han atès tres de les persones que participen en les tasques d’extinció que han resultat ferides lleus: dos bombers i un ADF, per cop de calor.

Segons els càlculs provisionals del cos d’ Agents rurals , a les vuit del vespre el foc afecta una superfície de 118,5 hectàrees, gairebé totes de terreny forestal. Un total de 117,5 ha es troben dins els límits del Parc Natural de Cap de Creus. El terme més afectat és el de Llançà, on han cremat 72,5 hectàrees, però el foc també ha afectat 46 ha de terreny del Port de la Selva.

El foc té un potencial immediat de cremar 300 hectàrees, però en el pitjor dels escenaris podria arribar a les 2.000 hectàrees, la majoria del parc natural, segons els Bombers.

Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 212 trucades relacionades amb aquest incendi.

Evacuades tres urbanitzacions i el monestir de Sant Pere de Rodes

El cos d’emergències ha demanat que s’evacuï preventivament la urbanització el Beleser, que es troba en la direcció cap a o avança el flanc esquerre.

Els Mossos d’Esquadra han informat que també s’ha desallotjat els veïns de les urbanitzacions Santa Isabel i Vall de Santa Creu i el monestir de Sant Pere de Rodes. No es descarten més evacuacions.

Set patrulles dels Mossos d’Esquadra han efectuat desallotjaments preventius amb el suport de la Policia Local i s’ha tancat l’accés a les tres urbanitzacions.

En total, s’ha evacuat unes 180 persones, una trentena a Llançà i unes 150 al Port de la Selva. L’Ajuntament de Llançà ha posat a disposició de les persones desallotjades el pavelló municipal. De moment no hi ha previsió de quan podran tornar a les seves cases.

D’alta banda, el Servei Català de Trànsit ha informat que hi ha quatre carreteres tallades com a conseqüència de l’incendi. La GI-613 està tallada a Roses cap al Port de la Selva i no es pot circular en cap dels dos sentits a la GI-612 i la GIV-6121 a Port de la Selva i la GIP-6041 a Vilajuïga.

Una burilla, principal sospitosa

A hores d’ara la principal hipòtesi és que el foc l’ha desencadenat una burilla de cigarreta a tocar de la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva.

Els Agents Rurals han estat treballant tota la tarda a la zona on creuen que ha començat el foc. A través d’un vídeo que un testimoni ha gravat poc després que s’iniciessin les flames han pogut acotar la zona i han localitzat les restes d’una cigarreta al lloc on creuen que ha començat l’incendi. Es tracta d’un punt d’entre 20 i 25 metres a tocar de la carretera que uneix els dos pobles, a la urbanització Fener.

Crida a la prudència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la “prudència” i a “extremar les precaucions” després de l’incendi que crema a l’Alt Empordà.

Aragonès ha visitat el punt de comandament dels Bombers a Llançà i ha assegurat que es tracta d’un cap de setmana “complicat”. “Aquestes properes hores són les importants per poder actuar i impedir que s’ampliï el perímetre”, ha apuntat. El cap del govern ha afegit que les condicions meteorològiques són adverses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona