Societat

La reactivació, vista com una oportunitat per a la transformació econòmica i productiva dels municipis

A més de sortir de la crisi econòmica provocada per la Covid-19, els municipis catalans busquen que aquest punt d’inflexió també serveixi per potenciar un model productiu basat en la sostenibilitat

En el debat municipalista de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), celebrat el 9 de juliol, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va defensar la necessitat d’aprofitar la crisi per repensar el model productiu dels municipis: “No ens podem quedar només amb la sortida de la crisi, hem d’abordar el nou model , verd, digital, resilient i equilibrat socialment i territorialment.” Per la seva part, el secretari de Governs Locals, David Rodríguez, va convidar el municipalisme a sumar-se al context de canvi: “Els municipis ja hem estat a l’altura cobrint les necessitats provocades per la pandèmia i ara és moment d’aprofitar la inèrcia; qui no estigui pel canvi pot quedar enrere”, va assegurar. El president d’Infraestructures de la Generalitat, Miquel Buch, va insistir que la crisi de la Covid-19 pot ser un moment d’oportunitats per treballar de manera diferent: “La nostra responsabilitat, com a servidors públics, és capgirar la situació i ens obliga a ser al més imaginatius i col·laboratius possible.”

El debat va incloure diferents taules rodones, en la primera de les quals es va parlar sobre com propiciar dinàmiques de transformació local. El vicepresident de Dinamització Econòmica de l’ACM i alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va afirmar que el debat buscava compartir sinergies perquè “és imprescindible posar en comú coneixements i experiències per marcar un full de ruta que faci realitat una reactivació”. Un aspecte que va compartir el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, segons el qual els municipis tindran un paper protagonista en la gestió dels fons estructurals, “perquè és l’administració que coneix millor les capacitats productives del territori”. La directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus, Sònia Llorens, va advertir que el model econòmic actual és absolutament insostenible: “Cal saber que ser sostenibles vol dir que el que fem avui no pot posar en crisi els recursos de demà.”

Finalment, en la darrera taula es van presentar diferents iniciatives per impulsar la reactivació centrant-se en eixos com ara l’economia circular, com fomentar l’ocupació i reduir les desigualtats, potenciar la promoció urbana i la transformació digital. Hi van participar representants del Consell Comarcal del Vallès Occidental, del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, del Servei d’Ocupació de Catalunya, de l’Ajuntament de Castelló de Farfanya, de la Coop4-equality, de la Cambra de Comerç de Catalunya, de la direcció general de Comerç i de Calaf i la Mancomunitat de l’Alta Segarra. La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, va ressaltar que amb la Covid-19 “s’han posat de manifest les mancances i reptes” i que el municipalisme ha de saber fer-hi front i liderar per avançar i sortir de la crisi: “Volem ser generadors d’aquest clima de confiança, innovació i col·laboració.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós