Societat

medi ambient

L'àrea metropolitana de Barcelona, la que més aigua estalvia d'Europa

La conscienciació i la crisi mantenen la reducció del consum d'aigua iniciada durant la sequera

Sant Cugat lidera la despesa en litres d'aigua per habitant

Els habitants de l'area metropolitana de Barcelona tenen molt clar que l'aigua és un bé escàs que cal preservar i se n'ha de racionalitzar el consum. En van prendre plena consciència amb la sequera del 2008 i ara ja ho han incorporat a la seva vida quotidiana. “Sorprèn que en un any de pluges com el 2009 s'hagi reduït el consum d'aigua”, destaca el president de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient, Francesc Narváez. El consum mitjà en els 33 municipis de l'ens metropolità va ser l'any passat de 108,44 litres diaris per habitant, un litre menys que el 2008. En deu anys la reducció ha estat de 24 litres. “Som l'àrea metropolitana que menys aigua consumeix de tot Europa”, conclou amb orgull Narváez.

Entre els municipis, però, hi ha diferències: els habitants de Cornellà, l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs gasten menys de 100 litres diaris, mentre que on més aigua es consumeix és als municipis amb urbanitzacions, piscines i jardins, com Sant Cugat del Vallès, Begues o Tiana. Barcelona, amb 108,51 litres diaris per habitant, se situa a la mitjana metropolitana i ha reduït el consum en 2,86 litres respecte al 2008. Narváez va elogiar l'esforç fet pels ciutadans. “La sequera va servir per valorar la importància ecològica de l'aigua, i això ha calat en la consciència ciutadana”.

També ha baixat, però en aquest cas a causa de la crisi econòmica, el consum comercial i industrial, situat en 49 hectòmetres cúbics, un 9,4% menys que el 2008. La mateixa transformació de les empreses ha anat reduint-ne el consum, a mesura que es van substituint les empreses del metall, per exemple, per serveis.

Narváez també va destacar l'increment del reaprofitament de l'aigua. Així, l'any passat es van utilitzar 2,5 hectòmetres cúbics d'aigües freàtiques per a la neteja de carrers i per al rec de parcs i jardins, un 86% més que el 2008.

I s'ha donat un segon ús, mitjançant la regeneració, a 18 hectòmetres cúbics d'aigües residuals depurades per al manteniment del cabal ecològic del Llobregat, de les zones humides del delta del Llobregat i per lluitar contra la intrusió salina.

Menys residus per la crisi

L'any 2009 cada habitant de l'Àrea Metropolitana va generar 1,38 quilos de residus al dia, enfront dels 1,42 quilos del 2008 o l'1,46 del 2007, i està per sota de la mitjana catalana, que és d'1,54 quilos diaris. Tot i que es diu amb la boca petita, des de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient es reconeix que aquest descens es deu a la crisi econòmica, que ha provocat una disminució del consum. Això no obstant, el president de l'ens metropolità, Francesc Narváez, creu que també és degut “a la conscienciació ciutadana i a les campanyes que hem fet, perquè l'objectiu no és recollir més escombraries, sinó que es redueixin els residus que generem”.

L'any passat es van recollir selectivament un 33,8% dels residus, un 2% més que el 2008. L'any 2011 es podria arribar al 38%, ja que enguany la recuperació de la matèria orgànica s'ha estès a Barcelona –ja hi ha pocs barris sense contenidors d'orgànica–, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, apropant-se a l'objectiu de recuperar el 50% de les deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona