Societat

Torrent haurà de declarar al TSJC per haver reprovat el rei

El tribunal investiga l’anterior mesa del Parlament per dos delictes de desobediència

N’acusa els membres d’haver permès debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) ha citat a decla­rar com a inves­ti­gat el dia 15 de setem­bre l’expre­si­dent del Par­la­ment Roger Tor­rent, actual con­se­ller de Tre­ball, així com tres mem­bres més de la mesa del Par­la­ment de la legis­la­tura ante­rior: Adri­ana Del­gado, Eusebi Camp­de­padrós i Josep Costa, que en va ser vice­pre­si­dent. El tri­bu­nal els inves­tiga per un supo­sat delicte de deso­bediència per haver permès dos debats par­la­men­ta­ris de reso­lu­ci­ons sobre la monar­quia i l’auto­de­ter­mi­nació el novem­bre del 2019 tot i els adver­ti­ments dels lle­trats de la cam­bra perquè això podia vul­ne­rar la pro­hi­bició del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. En tot cas, si fos­sin con­dem­nats, els exmem­bres de la mesa del Par­la­ment podrien ser inha­bi­li­tats.

Les defen­ses de Tor­rent, Costa, Del­gado i Camp­de­padrós van pre­sen­tar recur­sos con­tra la decisió del TSJC per l’admissió de la que­re­lla de la fis­ca­lia, però el tri­bu­nal els va rebut­jar, si bé ara la magis­trada ins­truc­tora dona cinc dies a Vox per apor­tar una fiança de 10.000 euros per con­ti­nuar com a acu­sació popu­lar.

Es pot recórrer con­tra la reso­lució, però no suspèn el pro­ce­di­ment. La fis­ca­lia acusa els mem­bres de la mesa del Par­la­ment de deso­bediència per haver admès a tràmit i haver permès que es debatés en el ple el text de dues reso­lu­ci­ons: l’una, el 12 de novem­bre del 2019; l’altra, el 26 de novem­bre del 2019. En la pri­mera, hi cons­tava un com­promís amb l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació, men­tre que la segona, una reso­lució de res­posta a la sentència del Suprem per l’1-O, rei­te­rava la repro­vació del rei.

La pri­mera reacció a la citació del TSJC va ser la del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, que va cri­ti­car “la judi­ci­a­lit­zació del debat par­la­men­tari”. Ara­gonès va donar tot el seu suport als encau­sats i va recor­dar: “El Par­la­ment és una ins­ti­tució en què s’ha de poder par­lar de tot i deba­tre tota mena de qüesti­ons. La judi­ci­a­lit­zació del debat par­la­men­tari no ens farà callar.”

Cen­sura

A través de Twit­ter, Roger Tor­rent lamenta que “s’intenti cen­su­rar” el debat al Par­la­ment. “La maquinària repres­siva con­ti­nua en marxa per limi­tar i per­se­guir la lli­ber­tat d’expressió. El Par­la­ment és el tem­ple de la paraula i del debat; inten­tar cen­su­rar-lo és un greu error que va en con­tra de la democràcia”, va dir ahir.

Per la seva banda, l’exvi­ce­pre­si­dent de la mesa Josep Costa, també a través de Twit­ter, va asse­gu­rar que “el Par­la­ment serà invi­o­la­ble o no serà”, i va acu­sar “el TSJC i la fis­ca­lia de Pedro Sánchez” de voler-lo inha­bi­li­tar fins a dos anys per un càrrec que ja no té. En tot cas, va insis­tir: “Jo els vull inha­bi­li­tar de per vida per haver jut­jat els debats par­la­men­ta­ris.” I va aca­bar la piu­lada dient: “No sé qui s’hi juga més. Ara em toca moure peça a mi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.