Societat

Belltall exhaureix tots els alls en la represa de la festa d’aquest cultiu de secà

Aquest petit poble de la Conca de Barberà s’omple de visitants a la fira anual d’un conreu que es remunta al segle XVIII

A Belltall (Conca de Barberà) es conrea all de secà des de fa més de 300 anys. Aquest petit municipi celebra aquest dissabte la XII festa anual d’un cultiu autòcton que no s’ha perdut gràcies a l’empenta d’una agrupació de productors locals. Ara tenen tanta demanda que no donen l’abast.

Molt d’ambient i gent de tot arreu s’han concentrat durant tot el dia a Belltall, al límit de Tarragona amb Lleida. Enguany els productors han elaborat, de forma totalment artesanal, un miler de forcs d’alls.

Cada any es lamenten de poder oferir poca producció d’all, un factor, però, que també el fa més preuat. En qüestió d’hores s’han exhaurit tots els alls posats a la venda en aquesta festa, on també hi ha altres parades de productes artesanals i concerts.

Una nena li pregunta a una jove pagesa enforcant alls asseguda al terra: “Tu fas alls?”. “Jo faig els forcs, els alls els fa la terra”, li respon la noia somrient.

Aquest petit poble de la Conca ha pogut reprendre la festa anual de l’all, i ja en van dotze edicions, després que l’any passat s’hagués de suspendre per la pandèmia. Ha estat una fira més reduïda en actes.

Malgrat no fer-se l’esmorzar, que sempre era un dels al·licients, la festa ha reunit centenars de visitants amb ganes de comprar uns alls que duren d’un any per l’altre.

“Té molta sortida, ens els prenen de les mans literalment, i és que tenim una clientela molt fidel i tenim forcs compromesos any rere any perquè quan proves l’all de Belltall ja no en vols cap altre”, afirma la presidenta de l’agrupació de productors, Montse Sánchez.

Té un preu més elevat, però això no frena que s’esgotin en qüestió d’hores. “Sí que és més car, però cal posar en valor el producte de la terra i l’artesania”, afegeix. A la festa també hi havia parades de productes com oli, mel, melmelades i formatges.

La venda d’alls a un ritme frenètic contrasta amb l’estand del costat, on es reflexiona amb calma sobre la qualitat del conreu, amb la investigació que porta a terme la Fundació Miquel Agustí.

L’objectiu és tipificar la varietat, posant a prova l’all de Belltall. Se n’han plantat en terres del poble i també al Baix Llobregat per comprovar fins a quin punt varia l’all, en sabor i textura, depenent de la seva varietat i a on s’ha plantat.

La finalitat és produir-ne més i de la millor qualitat, conclou Ernest Aymerich, investigador de la fundació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

El TSJA ratifica que l’Estat espanyol va vulnerar els drets de menors expulsats al Marroc

ceuta

El Suprem arxiva definitivament el cas per l’assassinat de Pedro Álvarez el 1992

barcelona

Campins aposta per posar la quarta dosi als més grans de 80 anys i residents i no esperar a la tardor

barcelona

El Vall d’Hebron tracta el primer pacient de càncer amb una teràpia cel·lular innovadora pròpia

barcelona

L’incendi de Baldomar, a vista de dron

artesa de segre

Un de cada quatre catalans continua en risc de pobresa

BARCELONA

Es mantenen aprovats i notes en la selectivitat

BARCELONA

Consoliden la Xarxa SAI a les comarques gironines

girona

Més de 3.000 alumnes aproven la selectivitat

GIRONA