Societat

Tumors compartits

proposta ·

Xenopat implanta un petit fragment del tumor d’un pacient en ratolins per detectar quin és el millor tractament per a ell i avançar-se a possibles complicacions

La ‘start-up’ també ajuda empreses farmacèutiques a desenvolupar nous medicaments

El creixement del grup és orgànic i, tot i la pandèmia, ha aconseguit una facturació rècord

“La medicina personalitzada no cura a tothom però almenys ho has intentat tot”

Implantar petits fragments del tumor d’un pacient en un ratolí per així poder veure quin és el millor tractament per a aquella persona i anticipar-se a possibles complicacions com ara una metàstasi, és la proposta de l’empresa emergent Xenopat, nascuda a Barcelona el 2014. La companyia també es dedica a desenvolupar nous fàrmacs, ja que ofereix a les farmacèutiques la possibilitat de provar els seus medicaments en models de ratolins de diferents tipus de càncer. Com explica Anna Portela, cofundadora i CEO de l’empresa, trobar el tractament que millor funcionarà en un pacient en concret i ajudar a treure nous medicaments que estiguin a l’abast de tothom són dues vies totalment complementàries en la lluita contra el càncer.

“Tant de bo amb la medicina personalitzada poguéssim trobar una solució per a tots els casos –reflexiona Portela–, però no és màgia, el que fa és permetre’t veure, de tot el que hi ha, què és el que millor funcionarà en un pacient concret; hi ha casos en què el tumor no es pot reduir però almenys saps que ho has intentat tot.” És per això que, segueix, cal també augmentar les eines disponibles: “Potser els deu fàrmacs que hi ha al mercat no podran fer res per aquell malalt, però sí l’onzè medicament, el que acaba de sortir al mercat.”

Xenopat és una empresa derivada de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital de Bellvitge. Portela, doctora en genètica, després de fer molta recerca bàsica, es va adonar que això era molt important perquè, “si no, no surten coses noves”, però necessitava anar més enllà i comprovar ella mateixa com es podia aplicar al món real. Va fer un postdoctorat en oncologia i es va convèncer: “Les publicacions i els articles científics estan molt bé, però jo no veia que ajudessin a ningú més que a mi de cara a aconseguir una nova beca.” El següent pas, doncs, va ser cursar un MBA i a partir d’allà va sortir l’oportunitat de muntar Xenopat al costat del doctor en genètica Alberto Villanueva i el patòleg August Vidal. “El coneixement és molt important, però és vital que no es quedi a les biblioteques sinó que estigui al servei de la gent”, ha après Portela, que lamenta que en el món acadèmic no es valori la creació de start-ups. Ben al contrari, la universitat alimenta la idea que els científics que munten una empresa es passen “al cantó fosc”. “Són camins complementaris, crec que hi hauria d’haver més col·laboració entre els dos mons”, destaca.

Competint amb grans grups

El “somni i raó de ser” de Xenopat és que, en un futur, la sanitat pública inclogui tècniques de medicina personalitzada com la implantació de tumors humans en ratolins. Mentrestant, segueixen oferint a pacients privats la possibilitat de contractar aquest servei, tot i que el 95% de la facturació del grup prové del desenvolupament de nous fàrmacs. De fet, Portela destaca que competeixen al costat de “multinacionals gegants” i, des del primer dia, ho fan amb “flexibilitat”, adaptant-se als serveis complementaris que els van demanant els clients.

Com a la resta d’empreses de ciències de la salut, la pandèmia ha afectat els plans de Xenopat. “Durant el confinament, no vam poder començar experiments i molts contractes van ser ajornats, però vam poder acabar els iniciats perquè no es perdessin vides animals i no s’endarrerissin els resultats”, explica la cofundadora del grup. A mitjà termini, la crisi ha jugat a favor, indica, perquè “el sector biotech ha estat afortunat: com que no s’ha invertit tant en altres sectors, aquest ha despertat més interès.” De fet, Xenopat va aconseguir el 2020 una facturació rècord, de 320.000 euros, i superarà aquest any la xifra. Ho ha aconseguit, a més, amb creixement cent per cent orgànic. “Nosaltres no desenvolupem un fàrmac, de manera que no ens cal una gran inversió, i a més no volem créixer ràpid sinó apostar molt per la formació, perquè el nostre és un procés molt artesanal.” De tota manera, no descarten desenvolupar fàrmacs en cooperació amb altres empreses i fer més endavant una ronda de finançament, si tenen projectes d’expansió que ho requereixen.

7
anys
fa que va néixer aquesta empresa derivada de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital de Bellvitge.
95
per cent
és la part de la facturació del grup que prové del desenvolupament de nous fàrmacs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC