Societat

La gent gran se sent més trista per la pandèmia

Un 16% de barcelonins d’entre 70 i 84 anys així ho exposen en un estudi

El 24% diuen que han anat a pitjor amb el temps

El 16,4% de la gent gran que viu a Barcelona assegura que se sent trista en l’actual context de pandèmia, segons els resultats d’un estudi dut a terme per l’Ajuntament de Barcelona, i que tenia com a propòsit conèixer l’estat emocional de la població d’entre 70 i 84 anys d’edat arran de la irrupció de la Covid-19. La prospecció, que s’ha elaborat a partir de les converses amb més de 57.000 persones d’edat avançada i que no són usuàries de cap servei municipal, plantejava diferents preguntes més o menys concretes per intentar escatir l’impacte de la situació sanitària sobre l’estat d’ànim d’un col·lectiu especialment vulnerable i castigat. Així, per exemple, a la qüestió de com es trobaven, el 66,3% dels enquestats van respondre que bé o molt bé; el 23,6% van dir normal o bé, però depenent del dia; el 7% van contestar que no es trobaven bé, i el 3,1% no van voler respondre. Ara bé, el 24,2% van indicar que el seu estat emocional havia empitjorat en els últims mesos, i un 9,1% van admetre que sentien algun tipus de sensació de solitud.

Un dels altres apartats de l’estudi demanava als interpel·lats sobre si en una franja més acotada de temps, els set dies anteriors a la trucada, havien sentit tristesa o ganes de no fer res. El 8,7% van reconèixer que de vegades se sentien tristos i amb dificultats per fer les tasques més quotidianes, el 4,4% van manifestar que ploraven sovint, el 2,6% van admetre que una o dues vegades a la setmana tenien aquests sentiments, i l’1,1% deien que sentien desgast o estrès provocat per haver de cuidar un familiar o conegut. En relació amb pors que poguessin tenir en relació amb la pandèmia, el 33% van indicar com a preocupació principal la salut pròpia o de familiars i amistats; el 33,2%, motius diversos relacionats amb la Covid-19 –com ara la vacunació– i l’11,5%, les restriccions que han dificultat sortir de casa i trobar-se, per exemple, amb els familiars.

Les converses telefòniques les ha dut a terme Avismón, una entitat dedicada a l’atenció de la gent, i es van aprofitar per donar informació sobre els diferents projectes en marxa a la ciutat. A partir d’aquesta tasca, s’han pogut derivar al servei de teleassistència 1.036 d’aquestes persones contactades, 199 a la Fundació Avismón, 196 a la Fundació Salut i Persona, o 118 a serveis socials.

LA XIFRA

1.036
persones
d’entre 70 i 84 anys que han participat en l’estudi han estat derivades al servei de teleassistència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona