Societat

Sorpresa i resignació a la Costa Brava per l’aixecament del toc de queda

Blanes defensa que la mesura funciona i Roses creu que està “justificada” per lluitar contra la pandèmia

Palafrugell mantindrà l’operatiu vigent de vigilància per evitar aglomeracions

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que rebutja el canvi de criteri del govern per decretar el toc de queda als municipis més grans i amb més incidències ha enxampat per sorpresa molts municipis de la costa gironina.

L’alcalde de Blanes (Selva), Àngel Canosa, ha afirmat que han quedat “sobtats” en llegir la resolució del tribunal, perquè esperaven que la decisió “no estigués tan allunyada de la situació sanitària”. En aquest sentit, ha defensat que el toc de queda “funciona” i ja s’ha demostrat la seva efectivitat al llarg de la pandèmia. Per això creu que el TSJC comença a “fer consideracions que no toquen”.

El govern d’aquest municipi treballa en el disseny un dispositiu per controlar les aglomeracions a les platges i la via pública des d’aquesta mateixa nit. L’alcalde, Àngel Canosa, adverteix que hi haurà més activitat policial i patrullatge per part del cos local i de Protecció Civil. “Igual que vigilem les platges durant el dia, ara també ho haurem de fer durant la nit”, ha explicat Canosa. L’alcalde ha lamentat que això implica distribuir torns de guàrdia i “reduir els descansos” dels agents per tenir tot el cos operatiu. “Les platges no estaran buides i la gent no hi anirà a parar la fresca”, ha advertit l’alcalde.

De fet, Àngel Canosa ha garantit que una vegada s’aixequi el toc de queda, hi haurà molta gent que voldrà trobar “altres espais” on socialitzar-se quan els bars i restaurants tanquin. El batlle ha afegit que “no només hi haurà gent jove”, fugint de la criminalització d’aquesta franja d’edat.


Mesura contra els ‘botellots’
Per la seva banda, des de Roses (Alt Empordà) creuen que el toc de queda està “més que justificat” per lluitar contra la pandèmia però ha afegit que aquesta mesura “no es pot normalitzar” ni que es limiti a veure-la com una eina contra els botellots.  “Estem parlant d’una restricció de drets fonamentals”, ha assenyalat l’alcalde del municipi, Joan Plana.

El batlle considera que des de molts sectors s’ha fet servir el toc de queda com una fórmula per combatre les festes nocturnes i això és un “error que no es pot cometre”. Plana destaca la importància que té la mesura per lluitar contra la pandèmia, però demana que “no es normalitzi”. “Nosaltres haurem de seguir fent la feina com fins ara, amb els mitjans habituals”, ha remarcat.


Resignació a Palafrugell
A Palafrugell (Baix Empordà), la decisió s’ha rebut amb resignació i l’Ajuntament assegura que mantindrà l’operatiu que tenia activat aquest agost.

L’alcalde, Josep Piferrer, ha explicat que a principis d’agost ja els va caure “una gerra d’aigua freda” quan el municipi va quedar exclòs del llistat de pobles dins del toc de queda per la baixa incidència que hi havia. Per això, Piferrer ha assegurat que la decisió del TSJC “no canvia gaire res” de la situació que tenien fins ara.

En aquest sentit, ha detallat que estaven treballant amb els cossos policials com distribuir els torns per garantir el compliment del toc de queda, però ara tot això queda anul·lat i es mantindrà l’operatiu. Josep Piferrer ha recordat que com a mínim aquesta vegada no han hagut de dissenyar el dispositiu de vigilància “en poques hores”, tal com va passar a principis d’agost.

L’alcalde ha recordat que durant el mes de juliol el toc de queda ha ajudat a fer “una baixada considerable” dels contagis al municipi. De fet, era un dels que tenia unes xifres més elevades de Catalunya i amb poques setmanes van passar a tenir una incidència “pràcticament zero” de la malaltia. Tot i així, des que ja no s’aplica el toc de queda han vist com “costa molt” seguir baixant en contagis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA