Societat

Els centres cívics de Girona recuperen el pols amb un 25% més de preinscripcions

L’aforament serà del 70% en els tallers i activitats presencials, que s’inicien divendres

A Pla de Palau l’associació de veïns gestiona la majoria de l’oferta

La presencialitat torna a ser part de la vida diària, i a Girona els centres cívics i equipaments municipals recuperen el pols a partir de divendres, 1 d’octubre, amb un cartell clar, Tornem als cívics. Per a aquest curs hi ha hagut un 25% més de preinscripcions que per al curs 2020/2021, molt afectat per la pandèmia, i s’ha passat de 4.834 preinscripcions a 6.073.

El nombre d’inscripcions és un indicatiu de l’interès per la programació. “És el que ens demostra que la gent en té ganes”, explica Montse Pujol, que és la directora del centre cívic del Pla de Palau, un dels vuit de la ciutat. Hi havia, entre cursos i tallers, un total de 737 activitats programades i 9.394 places. Les 6.073 inscripcions no arriben, però, a les del curs 2019/2020 (7.511). A causa del nombre d’inscrits, de vegades n’hi ha que queden fora i se’ls assigna a un altre emplaçament. Després del resultat, fonts de la Xarxa de Centres Cívics de Girona informen que hi haurà 4.903 inscripcions i 1.168 reserves.

L’àrea de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona coordina la programació estable, prevista des de l’octubre d’aquest any fins al juny del 2022. A banda de vuit centres cívics, hi ha quatre espais cívics i onze locals socials.

Pujol explica que l’any passat les directrius a l’hora de restringir l’activitat comunitària eren “molt desiguals”. “El Procicat va restringir molt els espais de trobada, espais que propicien el moviment veïnal.” Explica que només es van poder fer programes i activitats d’intervenció socioeducativa i els programes de suport social, igual que les activitats d’intervenció social i personals, i menjadors de caràcter social. Els espais també van obrir els serveis bàsics d’atenció social (SBAS).

Activitat física, 50%

L’aforament en els cursos i tallers serà del 70%, excepte en l’activitat física, com ara ioga o gimnàs de manteniment, que serà del 50%. Pujol explica que caldrà dur sempre mascareta i mantenir la distància, i que els responsables dels locals posaran gel a disposició dels usuaris i mantindran l’espai ventilat.

La programació és un treball de les associacions de veïns i entitats en col·laboració amb l’Ajuntament. La directora del centre cívic explica que l’associació de veïns de Sant Pau-Pla de Palau, en col·laboració amb les entitats, gestiona més de la meitat de l’oferta, que inclou taitxí o escriptura creativa. És una manera –explica– que puguin tenir retorn de l’activitat que generen al barri, explica Pujol. En aquest centre i en altres locals municipals també hi col·laboren, entre altres, l’entitat Col·lectiu Dones del Món o l’associació de veïns de Palau-sacosta.

Els responsables dels centres cívics equilibren la programació amb altres tallers. Al centre cívic Pla de Palau, seu també de la biblioteca Ernest Lluch, s’hi fan tallers de plantes medicinals, hort urbà, ganxet o debats de filosofia.

LA XIFRA

6.073
preinscripcions
hi ha hagut per fer alguna activitat o taller en la programació estable dels espais municipals.

LA DATA

01.10.21
és
el primer dia amb activitats als centres cívics municipals. Al Pla de Palau s’hi farà cuina japonesa o ioga.

LA FRASE

El Procicat va restringir molt els espais de trobada [...]. Ara la gent té ganes de venir a fer coses
Montse Pujol
DIRECTORA DEL CENTRE CÍVIC PLA DE PALAU DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA