Societat

L’espanyolisme salva Colau de la reprovació pels botellots

Junts per Catalunya i ERC es queden sols presentant una moció sobre els incidents ocorreguts durant la festa de la Mercè

L’alcaldessa diu que és un problema general que afecta més ciutats

Els tres partits de clara obediència espanyola a l’Ajuntament de Barcelona, Ciutadans, Partit Popular, Barcelona pel Canvi, més la regidora no adscrita i ex de Cs Marilén Barcelona, van evitar ahir que el ple municipal reprovés l’alcaldessa, Ada Colau, i els regidors Jaume Collboni, Albert Batlle, Jordi Martí per la seva actuació i les seves manifestacions amb relació als incidents dels botellots de divendres i dissabte. La iniciativa presentada per ERC i Junts per Catalunya no va prosperar en tenir els vots en contra dels regidors de l’equip de govern i l’abstenció de la resta.

I va ser precisament la ideologia espanyolista la que va frenar que la moció prosperés, ja que Ciutadans, PP, BxCanvi i la regidora no adscrita van coincidir a retreure a Junts i ERC ser responsables de la “pedagogia de la desobediència”, en paraules d’Eva Parera. Aquesta regidora, que ahir s’estrenava com a portaveu del grup després de la marxa de Manuel Valls, va equiparar els fets ocorreguts als carrers de Barcelona a la “violència institucional dels plens del 6 i el 7 de setembre del 2017”, quan es van aprovar les lleis de desconnexió.

La posició d’aquests grups és la mateixa que va expressar Albert Batlle en una entrevista televisiva, dilluns passat, quan va atribuir la pèrdua de legitimitat de la policia a actituds com la de Quim Torra, de manifestar-se, o la de Laura Borràs, d’anar a veure Pablo Hasél, “quan cremava una comissaria de Mossos”. Ahir, en el ple, Batlle va dir que l’Ajuntament ja ha reaccionat, que s’ha decidit actuar contra les botigues que fomentin de manera il·legal el consum d’alcohol al carrer, també contra els llauners, i que s’ha convocat una taula per parlar del model d’oci nocturn.

També per part de l’equip de govern va intervenir el regidor Jordi Martí, que va assegurar que a curt termini hi ha d’haver una coordinació institucional més gran i que s’ha de treballar per frenar el consum d’alcohol entre els joves, i abans d’acabar va atacar Elsa Artadi, de qui va dir que actua com a “cap de l’oposició de l’Ajuntament i de la Generalitat”.

Batlle, Martí i Collboni no només no van ser reprovats, sinó que van tenir l’agraïment públic de l’alcaldessa, Ada Colau, que va tancar el debat mostrant la seva “solidaritat” amb tots els alcaldes als municipis dels quals hi ha botellots, exposant que es tracta d’un problema global.

Fora de control

Jordi Coronas i Elsa Artadi, que van defensar la posició dels seus partits, van coincidir a dir que l’equip de govern ha perdut el control de la ciutat, “se’ls escapa de les mans”, va dir el regidor d’ERC. Coronas va insistir que el dispositiu de prevenció depèn de l’Ajuntament i que des d’aquest punt de vista hi va haver un “actuació defectuosa”. Sobre el resultat de la votació, Coronas va subratllar que “la dreta els ha salvat de la reprovació” i va lamentar que “el PSC estigui cada cop més escorat a la dreta”.

Elsa Artadi va tensar encara més el discurs demanant la dimissió del regidor Albert Batlle, de qui va dir que “deixa desprotegida la població”. Per la portaveu de Junts, el que ha passat a la Mercès és “la punta de l’iceberg del problema de seguretat”.

LES XIFRES

66
detencions
es van fer a Barcelona durant el cap de setmana relacionades amb els macrobotellots.
106.000
llaunes
ha comissat la Guàrdia Urbana als llauners aquest estiu i aquesta venda es continuarà perseguint.

David Bondia, síndic de greuges

Barcelona va celebrar ahir dos plens. L’extraordinari per parlar de botellots i un d’ordinari en què el punt més destacat va ser l’elecció de David Bondia com a nou síndic de greuges de la ciutat. Bondia substitueix Maria Assumpció Vilar, que va ser ahir al ple i va rebre el reconeixement de tots els grups.

L’elecció de Bondia no ha estat per consens. Ha costat tot un estiu que el PSC acceptés el nom de la persona que va resultar guanyadora en el procés de votació popular, i tot i això ahir Jaume Collboni va deixar clar que aquest és un sistema que no li agrada. Els que van trencar el consens van ser Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi, que van retreure al nou síndic haver estat “implicat en el procés”, segons va dir el regidor Josep Bou.

Abans de començar els plens va prendre possessió com a regidor Óscar B enítez, que substitueix Manuel Valls. Benítez va fer un breu parlament en què va oferir consens i col·laboració sempre que “es respecti la constitució del 78 i la carta municipal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró