Societat

El govern retornarà uns quatre milions en multes del primer estat d’alarma

Haurà d’abonar els diners de les sancions cobrades als qui van incomplir el confinament

S’acata la sentència que les considerava “inconstitucionals”

El govern retornarà l’import de les 23.000 multes interposades i pagades durant el primer estat d’alarma als ciutadans que es van saltar el confinament. Interior decideix abonar els diners després de la sentència del Tribunal Constitucional, que considera que no es podia decretar un confinament total amb l’estat d’alarma. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va avançar ahir a TV3 que el retorn de les multes pagades pot suposar un import que superi els quatre milions d’euros. Pel conseller Elena, la sentència de l’alt tribunal és “injusta”, ja que, segons el seu parer, els ciutadans haurien de “respondre” per aquests incompliments, però va puntualitzar que la resolució “és molt clara, taxativa i definitiva”, fet que fa difícil el manteniment de les sancions.

Entre el 14 de març i el 20 de juny del 2020, es van posar 146.000 denúncies. De les quals, 63.000 van acabar en multes, i en 23.078 casos es van pagar. El conseller va reconèixer la complexitat per retornar els diners als ciutadans multats la primavera passada, en el primer estat d’alarma. En aquest sentit, va assenyalar que s’està estudiant la fórmula que “sigui més fàcil de gestionar” per al ciutadà.

D’altra banda, Elena hi va afegir que s’està en espera del que decideixi l’alt tribunal sobre les multes imposades en el segon estat d’alarma, que es va decretar l’octubre del 2020 i va durar mig any. Una decisió que està previst que es resolgui la setmana vinent i, segons quin sigui el resultat, s’estudiarà què cal fer amb les sancions del segon període.

El govern espanyol ja va ordenar la setmana passada retornar aquestes multes a tot l’Estat, excepte a Catalunya i el País Basc, que tenen les competències transferides i que s’han acabat pronunciant per fer complir la sentència del Constitucional.

Reforç per als Mossos

El conseller d’Interior va lamentar les agressions de què ha estat objecte la policia durant les manifestacions i aglomeracions, com els botellots, que s’han repetit durant la pandèmia. Elena va reivindicar més recursos i efectius per al cos, donant per fet que hi haurà un acord amb el Ministeri de l’Interior per ampliar la plantilla dels Mossos d’Esquadra, assumpte que es debatrà en la Junta de Seguretat de Catalunya, que se celebrarà aquest mes de novembre. El compromís, segons va dir el conseller, és que hi hagi prop de 800 contractacions a l’any per dotar el cos i que s’allargui en els pròxims anys.

A més, confia que hi haurà més recursos en la partida dels pressupostos de la Generalitat per al seu departament, per dotar el cos de més mitjans materials i d’efectius, i per potenciar les polítiques de proximitat. En aquest sentit, considera que el seu objectiu és “batallar” per aconseguir més recursos dels pressupostos.

LA FRASE

La sentència és molt clara, taxativa i definitiva
Joan Ignasi Elena
conseller d’interior

LA XIFRA

23.078
multes
es van cobrar per haver incomplert el confinament durant el primer estat d’alarma a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona