Societat

Milers de treballadors públics marxen per Barcelona per reclamar l’estabilització de les plantilles

La vaga al sector públic contra l’abús dels interins té un seguiment desigual que el Govern fixa en el 7,13%

La vaga general del sector públic per denunciar l’abús dels interins i reclamar l’estabilització de les plantilles està tenint un seguiment desigual a Catalunya. Les dades oficials del Govern apunten que l’han seg€uit un 7,13% dels treballadors. Els sindicats convocants –CGT, IAC, CNT, Cobas i COS, SO– asseguren que el seguiment “no és homogeni, però en cap cas és anecdòtic”. Els sindicats convocants –CGT, IAC, CNT, Cobas i COS– asseguren que el seguiment “no és homogeni però en cap cas és anecdòtic”.

A les dotze del migdia, ha començat una manifestació pel centre de Barcelona que aplega milers de professionals que reclamen un procés per estabilitzar els interins que no passi per oposicions lliures. ‘Prou abús de temporalitat’ o ‘Les oposicions no són la solució’ o ‘La millor avaluació, els anys de professió”, són alguns dels crits que s’han sentit.

La manifestació, que ha sortit de plaça Urquinaona en direcció plaça Sant Jaume, ha aplegat 25.000 persones, segons els organitzadors.

La Generalitat ha informat que la jornada s’ha desenvolupat sense incidents i que 13.436 empleats, un 7,13% dels treballadors que treballen en empreses públiques que depenen de l’executiu català han fet vaga, amb dades de les 12h00. La participació ha sigut més alta al Departament d’Acció Exterior (17,45%) i a l’Educació (12,59%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s’ha mobilitzat és dels professors, amb 12.185 vaguistes.

Aquestes xifres no concorden amb les que han calculat els sindicats convocants, que defensen que la protesta ha sigut més àmplia i les dades del Govern “no són reals”, segons la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens. La IAC, que és majoritari a la Generalitat, xifra en un 20% la participació a educació i un 10% a l’administració.

D’altra banda, la CGT encara eleva més el seguiment, que asseguren que és “majoritari” entre els interins que podien fer vaga, amb una mobilització a ensenyament entre el 50 i el 60% i a l’administració pública municipal del 50%.

Els sindicats convocants, entre els quals no hi ha UGT, CCOO o la Intersindical-CSC, denuncien que a l’administració la taxa de temporalitat és d’un 30% de mitjana, quan hauria de ser del 8%. En alguns departaments, aquests percentatges s’enfilen fins a més de la meitat. Les organitzacions sindicals consideren que aquests contractes es troben en frau de llei perquè fa més de tres anys que treballen a l’administració sense haver pogut optar a una plaça, perquè no es convocaven exàmens.

Ara, després d’una sentència de la justícia europea, el govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Els sindicats reclamen als partits que canviïn la proposta de tirar endavant oposicions extraordinàries i que optin per un concurs de mèrits que garanteixi una plaça fixa als interins amb més de 3 anys d’antiguitat sense noves oposicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona