El Punt Casteller

Suor i pilars al mig

Vilafranca vol portar el cinc de vuit amb el pilar a la diada de la Bisbal

Clàssic de clàssics. Diumenge arriba la diada de festa major de la Bisbal del Penedès, una actuació famosa no només pels castells de qualitat que s'hi veuen any rere any, sinó per les seves condicions extremes marcades per la calor i, malauradament, per les ja habituals caigudes de les colles participants. Així, Colla Vella, Colla Joves i Castellers de Vilafranca posaran aquest diumenge tota la carn a la graella en una diada d'aquelles que tothom té marcades en lletres majúscules al seu calendari.

Els que hi arriben amb un programa superior són els Castellers de Vilafranca, que, a més del tres de nou amb folre i el quatre de nou amb folre, podrien portar dos plats forts a plaça. Un seria el seu primer castell de gamma extra: el pilar de vuit amb folre i manilles. Dels darrers assajos i de les camises a plaça dependrà si aquest espadat serà de set o de vuit. Més car de veure és el tercer castell, un cinc de vuit amb el pilar al mig que en tota la història només s'ha fet un cop, concretament l'any passat a Reus a càrrec dels mateixos Castellers de Vilafranca.

Pel que fa a la Vella, el seu programa ve encapçalat pel tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb el pilar que van estrenar per Firagost. A tercera ronda, no ho tenen tant clar: dels darrers assajos dependrà si opten pel segon quatre de nou amb folre de la temporada o tiren pel cinc de vuit, una actuació que rubricarien amb el pilar de sis.

A plaça també hi serà la Joves de Valls, que tot i les darreres baixes, no pensa rebaixar els plantejaments per la Bisbal. Els vermells, doncs, presentaran a plaça un tres de nou renovat, al qual volen sumar el cinc de vuit i el dos de vuit amb folre.

Estrenes altre cop per Sant Magí

Més enllà del cap de setmana continuen les diades de referència. I és que dijous que ve a la plaça de les Cols de Tarragona totes les colles de la ciutat se la juguen en la diada de Sant Magí. La colla que hi arriba en un millor moment és la Jove, que té com a objectiu estrenar el tres de nou amb folre. Una estrena que es podria fins i tot avançar uns dies i produir-se aquest diumenge en les festes de Sant Roc al carrer Cós del Bou. Sigui com sigui, els liles volen portar per Sant Magí el tres de nou, el cinc de vuit i el dos de vuit folrat.

Ja van donar la sorpresa l'any passat i enguany volen tornar-hi. Els Xiquets de Tarragona ja fa dies que treballen per portar el tres de nou amb folre a la plaça de les Cols. Un tres que podrien acompanyar amb un programa d'alt nivell en què també hi serien el cinc de vuit i el dos de vuit amb folre.

Serrallo i Sant Pere i Sant Pau optarien per una actuació amb castells com el tres i el quatre de set amb el pilar.

Vallmoll (Alt Camp)
Dissabte 14, a les 18.30 h a la plaça Major, diada amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo.
La Canonja (Tarragonès)
Dissabte 14, a les 18.30 h al carrer Raval, diada amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Nois de la Torre.
La Bisbal (Baix Penedès)
Diumenge 15, a les 13 h al carrer Doctor Robert, diada amb la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.
Tarragona (Tarragonès)
Diumenge 15, a les 20.30 h al carrer Cós del Bou, festes de Sant Roc amb la Jove de Tarragona i la Jove de Sitges.
Manlleu (Osona)
Diumenge 15, a les 18 h a la plaça Fra Bernardí, diada amb els Nyerros de la Plana i els Minyons de l'Arboç.
Tarragona (Tarragonès)
Dijous, 19, a les 12 h a la plaça de les Cols, diada de Sant Magí amb els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo.
XIULETS

Castell polèmic

Els Castellers de Vilafranca hi tornen amb un castell que en el seu moment va generar certa polèmica: el cinc de vuit amb el pilar. Diferents veus van discutir l'any passat sobre si era lícit inventar-se noves estructures i si aquestes havien de ser comptabilitzades. Deixant de banda les diferents opinions, el que està clar és que aquest castell no ha estat inclòs en la llista de construccions que puntuen en el Concurs. Ara s'haurà de veure si a la Bisbal fan el que fan sempre que es planta un castell inèdit en aquella plaça: col·locar-hi un placa commemorativa. El que és segur és que diumenge serà un dels temes de conversa estel·lars.

L'ANÈCDOTA

Síndries i castells

Com marca la tradició, dilluns van actuar el Grup d'Afeccionats de Llorenç, una colla a l'antiga i formada exclusivament per una actuació a l'any. Abans de la clàssica sindriada ens van delectar amb un cinc de sis a l'antiga, un tres de sis per sota i un dos de sis.

APLAUDIMENTS

Altafulla i mig

Altafulla ja no és aquella colla dels eterns castells desmuntats i de les feinades per fer castells de set. Enguany els han consolidat i diumenge es van estrenar per primer cop en la seva història amb els castells de set i mig. Moltes felicitats pel quatre de set amb el pilar!

Quinze dies d'infart

El 31 d'agost es tanca la llista definitiva de les colles que aniran al Concurs i continua havent-hi moviments de tota mena en el rànquing. Els triomfadors de la setmana han estat els Nens del Vendrell, que després d'entrar la setmana passada en el top 15, en aquesta s'han col·locat onzens avançant Gràcia i pràcticament assegurant-se una plaça en el Concurs. La colla que cau dels llocs que porten a la Tarraco Arena Plaça són els Castellers de Terrassa, que encara tenen, però, dues diades per remuntar i avançar uns Castellers de Sabadell que encara disposen d'una diada en què, per cert, compartiran plaça amb Terrassa. En aquesta lluita s'hi podria afegir una altra colla, Reus, en el 16è lloc i que dissabte volen plantar castells de vuit a Vallmoll. Quinze dies no aptes per a cardíacs.

Pel que fa a la resta de moviments del rànquing, destaca el frec a frec entre Joves i Jove, que per la Firagost i Llorenç han intercanviat tres cops la cinquena posició en cinc dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per l'excel·lent qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar