Societat

Les entitats insten el govern a prendre mesures “urgents” per fer front a la crisi social

El Síndic insta les administracions a fer del combat contra la desigualtat social “una prioritat absoluta”

La Taula d’Emergència Social, constituïda al juny de l’any passat, ha reunit aquest divendres les organitzacions del sector amb el govern

Diverses entitats socials han exigit aquest divendres al govern de la Generalitat que adopti mesures urgents i canvis estructurals davant la creixent crisi social, agreujada per la pandèmia de coronavirus.

Ho han fet en el marc de la Taula d’Emergència Social, convocada pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i a la qual han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la de Drets Socials, Violant Cervera. Segons ha informat el Síndic, la reunió ha servit per analitzar les mesures socials del govern durant la pandèmia i fer seguiment de les actuacions realitzades d’ençà que es va lliurar el document de propostes i recomanacions per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la Covid. .

Pel que fa a la situació d’emergència generada per la crisi, la Taula destaca que “és necessari assegurar que les persones afectades greument per la crisi tinguin les necessitats bàsiques cobertes de forma immediata”, especialment en l’àmbit de l’alimentació, habitatge i subministraments bàsics.

Ribó ha instat les administracions a fer del combat contra la desigualtat social “una prioritat absoluta” i ha reclamat a l’executiu que emprengui mesures “urgents” i canvis “estructurals” per fer front a la crisi agreujada per la pandèmia de la Covid-19.

En aquest sentit, s’ha mostrat especialment satisfet per el darrer compromís adoptat pel president del govern, segons el qual es consolidaran les reunions amb “freqüències periòdiques” i es mesuraran els diferents avenços “amb indicadors”.

Ha insistit que cal seguir treballant de la mà de les entitats socials a l’hora de tirar endavant les mesures que facin falta i ha subratllat que és molt important disposar d’una definició “precisa” de l’emergència, així com les urgències que comporta.

Ha suggerit considerar els serveis socials com a “essencials” i valorar la seva contribució en l’estabilitat social per atendre necessitats bàsiques; detectar i prevenir situacions de maltractament i violència, i acompanyar i orientar les persones que ho necessiten, per tal de garantir una atenció presencial plena en tot moment.

També ha remarcat la importància d’evitar la fragmentació d’ajudes socials i garantir, de forma urgent i immediata, l’accés a prestacions per cobrir les necessitats bàsiques, com l’Ingrés Mínim Vital i la renda garantida de ciutadania, així com l’acompanyament de les persones i de les famílies vulnerables creditores d’aquests ajuts.

Pel que fa al paper del tercer sector social, posa de manifest que cal una regulació del finançament estable i transparent, ja que desenvolupa funcions de servei públic, i que cal impulsar una llei del tercer sector social i una nova actualització en la tarifació dels serveis públics.

Les organitzacions van constituir la Taula l’11 de juny del 2020 amb la voluntat d’abordar la urgència assistencial i la detecció de necessitats i prioritats per suggerir recomanacions per a les administracions afectades. Passades les eleccions a Catalunya, el passat 14 de febrer, el Síndic de Greuges, en nom de la Taula d’Emergència Social, va transmetre al govern el document perquè el tingués en consideració en el pla de legislatura.Directors de centres de Barcelona protesten contra la “improvisació” i la falta de recursos d’Educació

Un adult ingereix uns 8.100 microplàstics cada any amb el consum de mol·luscs

tarragona

Girona estrena aquest estiu la primera edició del Festival Antenes

GIRONA

Desarticulat un grup que robava càrregues de camions en àrees de servei i descans de la C-25 i l’AP-7

barcelona

Blanes enceta els actes amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI+

blanes

Alcanar ha de fer front un nou aval milionari per indemnitzar els propietaris de la promoció Turov

alcanar

Allau de crítiques per la campanya d’Educació sobre l’avançament de l’inici de curs

barcelona

Nou dotacions de Bombers treballen en un incendi a Fontscaldes, a Valls, ja estabilitzat

valls

La Diputació de Barcelona assegura que el govern no cobrirà el cost real de P2

BARCELONA