Societat

Toc de queda ratificat

Es restringeix la mobilitat d’1 a 6 del matí i es limiten les reunions a 10 persones

El TSJC estima que són mesures “idònies”, en contra del criteri de la fiscalia

Reforç policial a les nits fins al 7 de gener

El sector de l’oci nocturn dona per fet que hi haurà botellots

Torna el toc de queda. Des de la una de la matinada i fins a les sis del matí queda restringida la mobilitat en aquells municipis de més de 10.000 habitants on la incidència de la covid està més disparada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir les noves restriccions que havia demanat el govern, entre les quals també hi ha la limitació de les reunions a deu persones tant en l’àmbit públic com en el privat, a excepció dels grups de convivència, les manifestacions i els actes polítics. Unes mesures que recuperen el tancament de l’oci nocturn i que limiten els aforaments als actes religiosos i a les cerimònies a un 70%. També es manté l’exigència d’ensenyar el passaport covid per als majors de 13 anys com fins ara per entrar en bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran. La resolució judicial avala les restriccions per frenar l’escalada de contagis en contra del criteri de la fiscalia, que s’havia pronunciat, unes hores abans, en contra de la proposta del govern en considerar que era massa “severa” i que no eren suficients els arguments per retallar drets fonamentals a la població. Pel TSJC, en canvi, les mesures que seran vigents a Catalunya fins al 7 de gener són les “idònies” i compleixen la proporcionalitat davant el “risc de col·lapse” dels serveis assistencials a principi de gener, en què la Generalitat adverteix que es podria arribar als 25.000 contagis diaris, davant l’impuls de transmissió de la variant òmicron. L’informe de la Generalitat assegura que la pandèmia està en la fase 4 de màxima alerta amb una transmissió del virus “no controlada i sostinguda”.

Les noves restriccions per reduir la mobilitat i la interacció social coincideixen aquest cop a les portes de Nadal, quan les trobades amb familiars i amics estan a l’ordre del dia i s’havien organitzat les festes per tancar l’any, que molts municipis, com és el cas de Barcelona, ja han desconvocat. La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, feia una crida a evitar concentracions i botellots per abaixar la interacció social, sobretot entre els joves i “ajudar” així a reduir els contagis de la covid. Des del sector de l’oci nocturn no tenen clar que les mesures restrictives per tancar els establiments i les discoteques serveixin per retallar els contagis. “Això tornarà a ser com a l’estiu i la gent tornarà a omplir les places”, deia el president de la patronal Fecasarm, Joaquim Boadas, que ahir es reunia amb el govern per reclamar ajudes per al sector, que torna a tancar portes. Per fer complir la limitació del toc de queda i les limitacions de 10 persones, els Mossos d’Esquadra han engegat un dispositiu específic per a les festes nadalenques per reforçar amb 200 agents els torns de cada nit per tenir més presència al carrer.

Els professionals sanitaris també tenen les seves reserves sobre l’efectivitat que tindran les mesures restrictives. “Acumulem dos anys de pandèmia i s’hauria d’explicar millor on es detecten els llocs on hi ha més incidència del virus”, defensa David Arribas, vicepresident de Metges de Catalunya, que comparteix el desconcert de la població, que no entén que no els deixin reunir més de 10 persones quan cada dia agafen un metro ple a vessar. “La transmissió és molt alta i els sanitaris no poden més, no sé ni com aguanten”, reconeix el professional, que reclama més transparència en les indicacions que es fan des del comitè d’experts de la covid que assessora al govern. “La transmissibilitat era més alta, sobretot pels no vacunats. Si no es pot abordar com fer baixar la corba, s’ha de dir i que hi hagi sinceritat”, conclou. Per pal·liar la falta de professionals en l’atenció primària i els hospitals, el Departament de Salut ha autoritzat la contractació d’estudiants d’infermeria i medicina dels dos últims anys de formació. En només 24 hores Salut ha rebut més de mil sol·licituds d’estudiants.

LES XIFRES

10.500
La xifra
més alta de positius per covid de tota la pandèmia es va registrar dilluns, superant el màxim de juliol.
25.000
Els positius
diaris als quals es calcula que es podria arribar amb la nova variant òmicron al gener.

126 municipis confinats de nit

s.m/T.M

El toc de queda afecta 126 municipis amb més de 10.000 habitants on hi ha una incidència acumulada en els últims set dies superior a 250 casos per cada 100.000 habitants. Això afecta la ciutat de Barcelona i molts municipis de l’àrea metropolitana, a més de les altres tres capitals de demarcació. A Badalona, l’alcalde socialista, Rubén Guijarro, assegurava que els hauria agradat que la Generalitat hagués tingut en compte l’opinió dels municipis i dels sectors més afectats per les restriccions, com són la restauració i el comerç “tocats per la crisi”, que novament veuran limitats els aforaments. L’alcalde manté que fins al 7 de gener, tal com estableix la sentència judicial, els agents de la Guàrdia Urbana vetllaran per fer complir el confinament nocturn. Altres municipis com ara Pineda de Mar ja han suspès els actes i concerts que tenien previstos per celebrar la nit de Cap d’Any per evitar aglomeracions en una de les nits en què l’oci nocturn havia venut bona part de les entrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona