Societat

El síndic envia al papa l’estudi dels abusos

Ribó debat en comissió parlamentària l’informe sobre els abusos sexuals comesos en el si de l’Església catalana

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va explicar ahir al Parlament que ha enviat al papa Francesc l’informe que va fer sobre els abusos sexuals a menors en el si de l’Església a Catalunya, un informe que data de l’octubre del 2020 i que recull els abusos contra infants comesos per membres de l’Església catòlica, la majoria en la dècada dels seixanta i setanta, per tant, ja prescrits, i la majoria coneguts perquè ja han anat sortint publicats als mitjans de comunicació (el cas dels maristes, del monjo de Montserrat, etc.).

Ribó, que va debatre l’informe en una comissió parlamentària, va tornar a demanar als diputats dels diferents partits (menys als de la CUP, que no hi van assistir) que creïn una comissió d’investigació en el si del Parlament com s’ha fet en altres països, “si més no per promoure la justícia reparativa”, va dir. També va criticar amb duresa la resposta que davant aquest informe han tingut “la Conferència Episcopal Espanyola i alguna autoritat eclesiàstica de Catalunya” ( “girar la cara”, va dir), i va manifestar que “no es pot admetre de cap manera”. Va contrastar l’actitud gens col·laboradora de la CEE amb “l’acceptació i el diàleg ofert per l’arquebisbe de Tarragona, com a primat de la Tarraconense, i amb l’abat de Montserrat”.

Sobre les congregacions religioses va lamentar que en realitat s’hagin preocupat més dels aspectes judicials que les poden afectar que de reparar el dany a les víctimes i va recordar que, precisament, la reparació i demanar perdó és una de les coses que les víctimes –la majoria homes que ara ja superen els 50 anys– més han agraït. La majoria de les congregacions on hi va haver abusos han donat una resposta lenta, insuficient i, en general, han tingut una actitud poc activa, va denunciar el síndic.

Rafael Ribó va lamentar la falta d’un lideratge de país per fer front a aquests abusos i va assegurar que fins ara l’Església ha tingut, en general, un actitud poc transparent.

LA FRASE

No es pot admetre de cap manera la resposta que ha tingut la Conferència Episcopal Espanyola
Rafael Ribó
síndic de greuges

Les institucions han d’assumir responsabilitats

“Els diversos bisbats catalans i les congregacions religioses disposen de procediments adreçats a la prevenció de l’abús sexual infantil, en alguns casos amb l’elaboració de protocols i la creació de comissions específiques i bústies o telèfons d’atenció davant de possibles casos d’abús”, va explicar el síndic. Ribó va assegurar que, davant la disparitat de procediments adoptats per les congregacions (algunes tenen mecanismes amb un adequat suport professional especialitzat en la prevenció d’abusos, però en altres casos s’ha detectat que la prioritat sembla que se centra en la prevenció de riscos jurídics i la defensa jurídica de la institució davant de possibles denúncies), cal que les institucions promoguin “el descobriment de la veritat sobre els fets, sense que la prescripció, la mort del presumpte abusador o el fet que hagi deixat de ser membre de la institució les eximeixi d’aquesta responsabilitat”. Va manifestar que les víctimes tenen dret a la reparació i les institucions públiques han d’assumir la seva responsabilitat, independentment que els casos hagin prescrit segons la llei penal o no.

La discoteca Waka veu un “complot” en la batuda “arbitrària” dels Mossos

sabadell

Un detingut per dues agressions sexuals en la festa dels premis Feroz

saragossa

Els mossos investiguen la mort d’un home que va resultar ferit en una baralla a Vic

vic

Detingut per agredir amb violència un menor amb una samarreta antifeixista

barcelona

Dos morts en un accident a la C-37 al Pla de Santa Maria

el pla de Santa MAria

Detingut per agredir sexualment una noia prop d’una discoteca a Lleida

lleida

Adrià Wegrzyn repeteix com a guanyador del concurs de menjar calçots de Valls

valls
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Segueix l’ambient molt fred

barcelona

Teisa posarà en servei quatre autocars elèctrics a Girona ciutat

La Vall d’en Bas