Societat

El síndic envia al papa l’estudi dels abusos

Ribó debat en comissió parlamentària l’informe sobre els abusos sexuals comesos en el si de l’Església catalana

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va explicar ahir al Parlament que ha enviat al papa Francesc l’informe que va fer sobre els abusos sexuals a menors en el si de l’Església a Catalunya, un informe que data de l’octubre del 2020 i que recull els abusos contra infants comesos per membres de l’Església catòlica, la majoria en la dècada dels seixanta i setanta, per tant, ja prescrits, i la majoria coneguts perquè ja han anat sortint publicats als mitjans de comunicació (el cas dels maristes, del monjo de Montserrat, etc.).

Ribó, que va debatre l’informe en una comissió parlamentària, va tornar a demanar als diputats dels diferents partits (menys als de la CUP, que no hi van assistir) que creïn una comissió d’investigació en el si del Parlament com s’ha fet en altres països, “si més no per promoure la justícia reparativa”, va dir. També va criticar amb duresa la resposta que davant aquest informe han tingut “la Conferència Episcopal Espanyola i alguna autoritat eclesiàstica de Catalunya” ( “girar la cara”, va dir), i va manifestar que “no es pot admetre de cap manera”. Va contrastar l’actitud gens col·laboradora de la CEE amb “l’acceptació i el diàleg ofert per l’arquebisbe de Tarragona, com a primat de la Tarraconense, i amb l’abat de Montserrat”.

Sobre les congregacions religioses va lamentar que en realitat s’hagin preocupat més dels aspectes judicials que les poden afectar que de reparar el dany a les víctimes i va recordar que, precisament, la reparació i demanar perdó és una de les coses que les víctimes –la majoria homes que ara ja superen els 50 anys– més han agraït. La majoria de les congregacions on hi va haver abusos han donat una resposta lenta, insuficient i, en general, han tingut una actitud poc activa, va denunciar el síndic.

Rafael Ribó va lamentar la falta d’un lideratge de país per fer front a aquests abusos i va assegurar que fins ara l’Església ha tingut, en general, un actitud poc transparent.

LA FRASE

No es pot admetre de cap manera la resposta que ha tingut la Conferència Episcopal Espanyola
Rafael Ribó
síndic de greuges

Les institucions han d’assumir responsabilitats

“Els diversos bisbats catalans i les congregacions religioses disposen de procediments adreçats a la prevenció de l’abús sexual infantil, en alguns casos amb l’elaboració de protocols i la creació de comissions específiques i bústies o telèfons d’atenció davant de possibles casos d’abús”, va explicar el síndic. Ribó va assegurar que, davant la disparitat de procediments adoptats per les congregacions (algunes tenen mecanismes amb un adequat suport professional especialitzat en la prevenció d’abusos, però en altres casos s’ha detectat que la prioritat sembla que se centra en la prevenció de riscos jurídics i la defensa jurídica de la institució davant de possibles denúncies), cal que les institucions promoguin “el descobriment de la veritat sobre els fets, sense que la prescripció, la mort del presumpte abusador o el fet que hagi deixat de ser membre de la institució les eximeixi d’aquesta responsabilitat”. Va manifestar que les víctimes tenen dret a la reparació i les institucions públiques han d’assumir la seva responsabilitat, independentment que els casos hagin prescrit segons la llei penal o no.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA