Societat

4,5 milions de turistes van venir a Barcelona el 2021

Les xifres són lluny dels 12 milions d’abans de la pandèmia però molt superiors als menys de tres milions del 2020

L’Ajuntament i Barcelona Turisme veuen amb optimisme la recuperació del 2022

Barcelona va rebre el 2021 4,5 milions de turistes, una xifra molt allunyada encara dels 12 milions que va rebre el 2019 però un 65,5% superior a la de l’any 2020, en plena pandèmia. Els hotels van allotjar l’any passat 3,2 milions de turistes, gairebé el doble que el pitjor any de la pandèmia, el 2020, però molt per sota dels 8.520.416 turistes que s’hi van allotjar el 2019. En pisos turístics legals el 2021 s’hi van allotjar 1.262.629 turistes, molt lluny encara dels quasi tres milions i mig del 2019. Però tot i que l’òmicron va tallar en sec la recuperació turística d’una ciutat que, bàsicament, viu del turisme internacional, tant l’Ajuntament com Barcelona Turisme són optimistes i asseguren que la tendència a la recuperació és una realitat. De fet, al mes de desembre, coincidint amb la campanya de Nadal i malgrat les restriccions imposades a la mobilitat internacional, el turisme va arribar al 71% de les xifres del 2019, poc més de 600.000 persones. La caiguda de quasi el 30% de visitants, doncs, es considera “moderada”.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, i el president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, es van mostrar ahir molt esperançats en relació amb la recuperació turística de la ciutat. “Barcelona encapçala, juntament amb Lisboa, els índexs de recuperació de reserves hoteleres de turisme internacional i és la primera ciutat espanyola en reducció de l’atur en el sector turístic”, va dir Marcé, i Torres va assegurar que de cara a la celebració, a finals de febrer, del primer gran congrés internacional a la ciutat, el Mobile World Congress (MWC), “en el dia d’avui ja hi ha 10.000 reserves a hotels fetes”, que suposen quasi la meitat de totes les reserves que es van fer pel MWC del 2019 (que van ser 28.000). “En aquests moments som la desena ciutat del món en recerques d’hotels i l’onzena del món en recerca de vols”, va dir Torres, unes xifres que, segons Marcé, auguren que, “un cop s’eliminin les restriccions per la pandèmia, la remuntada aquest 2022 serà molt bona”. S’arribarà a les xifres del 2019? És difícil de saber, mantenen tant l’Ajuntament com Barcelona Turisme davant la incertesa de què faran els turistes internacionals. Què faran els russos?, tornaran els nord-americans?, i els asiàtics? De moment l’aeroport de Barcelona opera 131 vols directes, dels quals 26 són intercontinentals, però encara estan cancel·lades moltes connexions. Arribar als 52.686.314 passatgers que van passar per l’aeroport del Prat l’any abans de la pandèmia serà difícil, però per això el sector també confia en els congressos. A part del Mobile World Congress, a finals de febrer, s’esperen milers de congressistes en el congrés audiovisual més important del món, l’ISE, que s’ha traslladat al maig; s’han confirmat ja dos congressos mèdics internacionals, un de cardiologia i un de respiratori, i per als propers anys ja n’hi ha 120 més de confirmats.

Despeses dels visitants

El 2021 gran part dels turistes que van fer estada a la capital catalana van ser de proximitat, catalans, de l’Estat i europeus, principalment francesos, cosa que explica la davallada d’ingressos ja que els que més gasten són els turistes transoceànics. La despesa total que van fer els visitants el 2021 va ser de 3.700 milions, un 66% inferior a la de l’any d’abans de la pandèmia però un 42% superior a la del nefast 2020. En el cas de les targetes de crèdit internacionals, aquest any que hem deixat enrere ha acabat amb un 21,3% per sota del que es van gastar el 2019.

LES XIFRES

3.700
milions
d’euros van fer de despesa els turistes que van visitar Barcelona l’any passat.
600.000
turistes
van venir a Barcelona el Nadal del 2021 tot i les restriccions internacionals.
10.000
reserves
s’han fet ja als hotels de la ciutat per venir a finals de febrer al MWC.

Els barcelonins creuen que el turisme és beneficiós

El 71,4% dels barcelonins consideren que el turisme és beneficiós per a Barcelona, segons una nova enquesta sobre la percepció del turisme, va explicar ahir el regidor Xavier Marcé, que també va indicar que un 60% dels ciutadans creuen que el turisme és el sector que genera més riquesa a la ciutat. Però més important és, per Marcé, la dada que diu que el 84% dels barcelonins creuen que cal aprofitar el moment per fer canvis en la gestió del model turístic de la ciutat. Demanen potenciar perfils turístics de qualitat (el visitant cultural, gastronòmic, ecològic, familiar, el motivat per la formació ¡ el professional relacionat amb fires i congressos). Aquesta reflexió ja s’havia fet abans de la pandèmia, quan tots els estudis indicaven que calia desestacionalitzar el turisme, buscar turisme de qualitat i sostenible. El Consorci Barcelona Turisme farà aquest 2022 una aposta enfocada en la hipersegmentació de públics i mercats basant-se en la creació de continguts que giraran entorn dels eixos de la sostenibilitat i la digitalització, i ha pensat diverses accions de promoció al voltant de la gastronomia i l’enoturisme, la ciència i la tecnologia, les arts creatives, la literatura i el patrimoni cultural i religiós. En concret, es vol donar a conèixer el ric patrimoni jueu de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona