Societat

Tarragona estrenarà Ciutat de la Justícia d’aquí a quatre anys

L’edifici que donarà cabuda a tots els jutjats i a l’Audiència es construirà a tocar del riu Francolí i l’hospital Joan XXIII

Es descarta l’edifici de la Tabacalera perquè el projecte endarreria els terminis

La Ciutat de la Justícia de Tarragona, batejada amb el nom de Fòrum Judicial, serà una realitat l’any 2026, segons els terminis del projecte anunciats ahir per la consellera Lourdes Ciuró. La màxima responsable del Departament de Justícia va visitar ahir l’Ajuntament de Tarragona, on es va reunir amb l’alcalde, Pau Ricomà, i els representants dels operadors jurídics de la ciutat, per presentar-los el model del nou equipament.

El Fòrum Judicial de Tarragona es construirà a tocar del riu Francolí, al carrer Arquebisbe Pont i Gol, molt a prop de l’hospital Joan XXIII. Per als que no coneguin Tarragona, l’emplaçament triat és al costat oposat del Balcó del Mediterrani, a l’altre extrem de la diagonal que marca la Rambla Nova. Al costat mateix de l’edifici judicial, hi haurà la presó de preventius de Tarragona, ara en construcció, i la comandància de la Guàrdia Civil i la seu de la policia local de la ciutat.

Si els tràmits administratius es compleixen, l’edifici del Fòrum Judicial s’acabarà el 2026 i aquell mateix any ja estarà en servei. El guany per a jutges, fiscals i advocats que treballen a Tarragona serà més que evident, perquè les instal·lacions judicials que hi ha en funcionament avui dia tenen 19.000 metres quadrats, i amb el nou edifici n’hi haurà 32.000. El Fòrum agruparà totes les instàncies judicials, també les seccions de l’Audiència provincial.

En el procés per elegir la ubicació de la nova Ciutat de la Justícia, hi ha hagut un debat important entre dos emplaçaments possibles: el que finalment s’ha triat, que suposa aixecar un edifici de cap i de nou, i el del vell edifici de la Tabacalera, que finalment s’ha desestimat, tot i que la consellera Ciuró va reconèixer ahir que els tenia “el cor robat”. Si s’hagués optat pel de la Tabacalera, l’obra s’hauria endarrerit almenys tres anys, i l’objectiu era tenir el nou edifici en marxa “al més aviat possible”, va assenyalar la consellera.

Esperant vint anys

Per la seva banda, l’alcalde Ricomà va recordar que la ciutat fa vint anys que reclama un equipament judicial amb garanties, i per això ahir era un dia per estar content. “És una notícia important que referma la capitalitat de Tarragona”, va dir l’alcalde.

L’edifici judicial de Tarragona segueix amb la tendència d’agrupar en un sol punt tots els serveis judicials d’una ciutat. Ja passa a Barcelona, amb la Ciutat de la Justícia, tot i que l’Audiència i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es troben en emplaçaments diferents. A la ciutat de Girona, el Palau de Justícia tampoc dona cabuda a l’Audiència, i a Lleida sí que està tot agrupat en el macroedifici del carrer del Canyeret, a sota de la Seu Vella.

LA XIFRA

12.000
metres
quadrats guanyarà la justícia a Tarragona, diferència entre l’espai disponible i el que hi haurà el 2026.

LA FRASE

Després de dues dècades de reclamacions, tindrem un servei efectiu i funcional
Pau Ricomà
alcalde de tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes per donar més protecció a les víctimes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA