Societat

Protecció Civil desactiva la Prealerta del SISMICAT per un terratrèmol de magnitud 3,8 a l’Alt Urgell

El sisme, de magnitud 3,8, s’ha notat clarament sense produir danys, i l’Institut Cartogràfic ha rebut 150 enquestes de percepció

Protecció Civil ha donat per finalitzada la Prealerta del Pla Especial d’Emergències Sísmiques (SISMICAT), activada aquest dimarts arran d’un terratrèmol de magnitud 3,8 a l’escala de Richter.

El sisme, amb epicentre a la zona del Port de Cabús (Alt Urgell), s’ha produït a les 03.17 h i no ha provocat danys personals ni materials. Tot i això, ha estat altament percebut i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha rebut 318 enquestes de percepció en zones d’Andorra i l’Alt Urgell, com ara la Seu d’Urgell, a més de localitats del Pallars Jussà com ara la Pobla de Segur. A més, s’han produït 20 rèpliques inferiors a magnitud 2.

Els ciutadans que hagin notat el terratrèmol poden comunicar-ho a l’Institut Cartogràfic i Geològic a través d’un qüestionari que hi ha a la pàgina web de l’ens. Des de Protecció Civil recomanen que, en el moment en què es produeixi un sisme important, les persones que l’estiguin percebent dins d’un habitatge es refugiïn sota una taula sòlida o en un angle de la paret. També que no marxin del lloc, que no s’agafi l’ascensor i que si fa olor de gas, no s’encenguin els llums, ni foc ni cap aparell elèctric.

En cas d’estar al carrer, cal allunyar-se dels edificis i, si no és possible, buscar refugi en un portal. Si la sacsejada es produeix en el moment què la persona afectada està dins un vehicle, es recomana quedar-s’hi a dins i lluny d’elements que puguin caure.

Després del sisme, es recomana tancar les connexions d’aigua i gas, escoltar la ràdio i seguir les instruccions de les autoritats i evacuar l’edifici amb la documentació, roba d’abric i els medicaments indispensables. Així, cal anar a un lloc aïllat i protegit de la caiguda d’objectes, caminar pel mig del carrer i vigilant les vores i tot allò que pugui caure. Finalment, es demana evitar les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós