Societat

L’abús dels mòbils s’associa amb l’agressivitat i l’ansietat

Una recerca de la UdL, l’IRBLleida i la UAM analitza les respostes de 1.562 persones de 18 a 90 anys

Els joves i les dones són els col·lectius més afectats per l’ús abusiu dels telèfons intel·ligents

Les personalitats més agressives, impulsives, inestables emocionalment i amb ansietat fan un ús problemàtic o abusiu dels telèfons intel·ligents. Així ho conclou una recerca de del grup de neurocognició, psicobiologia de la personalitat i genètica de la conducta de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), en què també ha participat la Universitat Autònoma de Madrid.

La recerca s’ha fet amb una mostra de 1.562 persones de 18 a 90 anys, de la qual el 54,3% eren dones i el 45,7%, homes. S’han analitzat les respostes a un formulari escurçat del qüestionari Zuckerman-Kuhlman-Aluja que mesura cinc dominis de personalitat: agressivitat, activitat, extraversió, neurosi i recerca de sensacions. I el resultat de l’anàlisi de les respostes confirma la gran relació entre l’ús problemàtic del telèfon intel·ligent i els trets de personalitat de la neurosi, l’agressivitat i, en menor mesura, la recerca de sensacions. La neurosi inclou trets com ara la baixa autoestima, l’ansietat, l’hostilitat, els canvis d’humor i la necessitat d’aprovació social. La investigació destaca que la freqüència de l’ús problemàtic dels smartphones ha anat en augment al llarg dels darrers anys.

Els col·lectius més afectats per aquesta relació són la gent jove dels dos sexes i les dones de totes les classes socials. El tipus de personalitat associat a l’ús abusiu dels smartphones també està relacionat amb altres addicions com ara la dependència de les drogues, del sexe, d’internet o del joc patològic, segons assenyalen fonts de la universitat. El catedràtic de psicopatologia de la UdL Anton Aluja explica que “l’ús problemàtic del telèfon intel·ligent pot contribuir a problemes i trastorns de conducta, especialment en adolescents” i, per tant, “cal prestar especial atenció a la prevenció en programes escolars”.

La investigació duta a terme per la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la Universitat Autònoma de Madrid ha estat publicada per la revista Current Psychology. La recerca del grup de neurocognició, psicobiologia de la personalitat i genètica de la conducta ha rebut una ajuda provinent del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

LA XIFRA

1.562
persones
d’edats compreses entre els 18 i els 90 anys han participat en l’estudi. La frase


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona