Societat

Sense mascareta al pati demà ni a la classe per final de curs

El govern la vol treure “com abans millor” de les aules, però caldrà esperar que passi l’hivern per valorar-ho

La represa de l’oci nocturn no comprometrà la baixada epidèmica, segons els experts

El govern ha acordat eliminar l’obligació de dur mascaretes als patis de les escoles i instituts de Catalunya a partir de demà. La decisió va de bracet amb l’eliminació de l’obligatorietat de dur el tapaboques a l’aire lliure, que depenia del govern espanyol i que també continua endavant: es farà efectiva a partir d’aquest dijous, després que avui en publiqui l’ordre el Butlletí Oficial de l’Estat. Amb aquesta decisió, es posa fi a una mesura que ha perjudicat els infants i adolescents de manera especialment severa, ja que l’obligació de dur mascareta als patis s’ha mantingut en tot moment, fins i tot quan no calia dur-ne al carrer.

Després de les reunions de la comissió delegada de covid-19 i del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va indicar que la intenció de la Generalitat és que “tan aviat com sigui possible” les mascaretes es puguin treure també de l’interior de les classes, per bé que “no serà els pròxims dies i difícilment les pròximes setmanes”. Els experts recomanen esperar que passi l’hivern per començar a valorar-ho i prendre una decisió de cara al tram final de la primavera: “Esperem que abans que acabi el curs sigui una realitat”, diu Plaja. Amb tot, l’obligació de dur mascareta en espais interiors públics és una qüestió regulada pel decret estatal, de manera que caldrà plantejar-ho en les diferents reunions de caire tècnic amb el ministeri de Sanitat.

“No podrem compensar als nostres nens tots els mesos que han hagut d’adaptar-se a viure i conviure amb la mascareta, però ara que els beneficis de portar-la ja no superen els inconvenients que generen l’eliminem. De moment, dels patis i tan aviat com sigui possible també als espais interiors”, hi insisteix Plaja.

L’eliminació de les mascaretes al pati inclou també totes les activitats escolars que es facin a l’aire lliure, de manera que també afecta excursions a l’aire lliure fora del centre i sense distinció per grups bombolla. En espera de la lletra petita de la nova normativa, també hauria de permetre no dur-ne a classe d’educació física si es fa a l’aire lliure o a les d’altres matèries si es fan a l’exterior aprofitant la bonança del clima.

Millora l’aprenentatge

D’acord amb els experts en pedagogia i sanitat, la retirada de la mascareta està directament relacionada amb la millora en l’aprenentatge, la docència, la salut emocional i el gaudi dels menors, ja que potencia les habilitats comunicatives verbals i no verbals, amb l’impacte en el desenvolupament i l’aprenentatge dels nens que això suposa.

Aquest nou pas cap a la normalització arriba després que hagi conclòs el programa de cribratge escolar i lliga també amb la voluntat de posar fi a les quarantenes dels alumnes sense símptomes que hagin estat contacte d’un cas positiu i garantir la màxima presencialitat abans que acabi el mes de febrer.

Tot plegat ha estat possible gràcies a la millora clara dels marcadors epidèmics de la sisena onada, però la situació no és ni serà prou bona per poder fer un canvi radical en les mesures que encara quedaran vigents. Així ho defensa el cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, que afirma que l’hivern acabarà amb mascaretes en interiors.

Amb tot, el doctor Trilla, un dels membres del comitè científic que assessora el govern, és optimista i creu que, si no hi ha un gir inesperat en la situació de la pandèmia, a la primavera o a l’estiu es pugui considerar relaxar aquesta mesura en “bastants” espais. Les escoles podrien ser un dels més prioritaris, mentre que “al transport es podria mantenir un temps més”.

Amb relació a la imminent reobertura de l’oci nocturn, l’epidemiòleg adverteix que “sempre que es relaxen mesures quan encara hi ha molta circulació del virus pot suposar una certa frenada en la baixada, però no esperem sorpreses i creiem que serà en les mateixes condicions de no gravetat”.

LA XIFRA

Volem treure les mascaretes de l’aula com abans millor, però no podrà ser les pròximes setmanes
Patricia Plaja
Portaveu del Govern

LA DATA

22.12.21
es va reactivar
l’obligació de dur mascareta al carrer, mentre que als patis escolars sempre ha estat imposada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS