Societat

La meitat de les casetes de l’AP-7 i l’AP-2 ja són fora

El Ministeri de Transports treballa en el desmuntatge en 26 punts de les 41 actuacions als enllaços que preveu finalitzar al juny

La Generalitat encarrega un estudi per retirar les cabines pendents a la C-32

Les tasques de desmantellament de les anomenades “platges de peatge” de l’autopista AP-7 a la Jonquera, la Roca, Martorell i Vila-seca van començar al novembre, dos mesos després que s’aixequessin les barreres dels peatges. Aquest retard va generar crítiques, perquè no afavoria la seguretat ni la fluïdesa del trànsit, que des del primer moment va augmentar pel fet de no haver de pagar. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana alliberava 375 quilòmetres des les dues autopistes estatals, l’AP-7 –des de la Jonquera fins a Tarragona– i l’AP-2 –des de Soses fins a enllaçar amb l’AP-7 al Vendrell–. A les dues vies ràpides, ara lliures de peatges, s’hi han de fer 41 actuacions, 26 de les quals ja s’han executat o s’estan fent. L’import dels treballs adjudicats per a la demolició és de 20,4 milions d’euros, i el cost de manteniment de les dues autopistes puja fins als 42,1 milions. Les obres obliguen a tallar el trànsit durant la matinada i això permet treballar de nit sense interferir tant en el trànsit. La previsió és que el desmantellament a les dues vies estigui acabat al juny.

A les dues autopistes titularitat de la Generalitat, es va actuar per retirar els peatges dels troncs centrals de la C-33 a Mollet i de la C-32 Nord a Vilassar, Arenys de Mar i Santa Susanna. En una primera fase, es van retirar 44 cabines, per facilitar el trànsit de vehicles i normalitzar la circulació. La demolició, que es va començar el 27 de setembre, va tenir un cost de 5 milions d’euros. Infraestructures.cat ha encarregat un estudi abans de posar a licitació el desmantellament de la resta de casetes, un total de 62, que encara no s’han retirat del tronc central i les que es mantenen a les sortides. El projecte definirà com s’ha de fer la demolició i quins costos tindrà. Un cop adjudicat, hi haurà un termini de sis mesos per a la redacció i després les obres es posaran a licitació.

En paral·lel, aquest any s’haurà de redactar el projecte per convertir l’espai que ocupaven les “platges de peatges” de la C-32 Nord i la C-33 en plantes fotovoltaiques. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va anunciar que s’instal·laran plaques fotovoltaiques amb capacitat per generar 20.000 MWh d’energia cada any. El projecte té un cost de 8,5 milions d’euros. Està previst que les plaques estiguin instal·lades el 2023. Durant la redacció del projecte, s’analitzarà si l’ús de l’espai per a plaques fotovoltaiques es pot compatibilitzar amb altres usos com ara la instal·lació d’aparcaments.

LES XIFRES

106
cabines
hi havia a la C-32, 44 de les quals s’han desmantellat i 62 estan ara pendents de desmuntar.
375
quilòmetres
de peatges s’han alliberat des de l’1 de setembre a les autopistes estatals AP-7 i AP-2.
20,4
milions
ha invertit l’Estat per desmuntar cabines en 49 punts de les autopistes AP-7 i AP-2.

Els camions guanyen protagonisme a les autopistes

L’alliberament dels peatges a l’AP-7 i l’AP-2 n’ha incrementat l’ús. Molts transportistes han optat per abandonar les vies alternatives gratuïtes i circulen ara per les autopistes. Segons les dades facilitades pel Mitma, la intensitat mitjana diària de vehicles (IMD) s’ha incrementat globalment en tots els sectors de l’AP-7 i l’AP-2, sobretot en el cas dels vehicles pesants. A l’AP-2, a la demarcació de Tarragona, el trànsit de camions ha crescut un 127,28% aquest 2022 respecte a l’any 2019, mentre que en aquestes mateixes dates l’increment de vehicles pesants a l’AP-2 a la demarcació de Lleida ha estat del 118,95%. A l’AP-7 també s’han observat increments importants en el trànsit de vehicles pesants a la demarcació de Girona, del 39,68%, i a la de Barcelona, entre el 38% i el 44%. A la demarcació de Tarragona, on el peatge de l’AP-7 des de Vila-seca es va aixecar l’1 de gener del 2020, l’increment del nombre de camions és del 61,85% respecte al 2019. En el cas dels cotxes, els increments són molt més moderats i fins i tot s’han registrat disminucions a l’AP-7 a Barcelona i Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona