Societat

“Hem vist molta tristesa, duen la vida a la maleta”

Els olotins que han dut ajuda a Ucraïna arriben amb vuit persones refugiades

Campanyes al Ripollès i a la Cerdanya

“Hem vista molta tristesa, duen la vida a la maleta”, afirmava ahir Jordi Codina, un dels quatre olotins que s’han desplaçat fins a la frontera ucraïnesa i polonesa amb dues furgonetes d’ajuda humanitària i que han recollit 8 persones refugiades per dur-les a la Garrotxa. Cinc van a casa d’amics en diferents punts de la comarca i tres més, a casa d’amics a Agramunt (Urgell).

Transportaven el material recollit amb aportacions d’una quarantena d’empreses garrotxines i en un esmorzar solidari celebrat el cap de setmana passat. Codina va explicar que la tristesa que va veure a la cara de les persones que eren al punt de recollida i de transferència de material és indescriptible. A més, va detallar que van lliurar el material a prop de la frontera ucraïnesa, entre les poblacions poloneses de Stubno i Laszki, a dues persones que el van dur a Lviv, una de les ciutats que estan sent bombardejades per l’exèrcit rus.

A Girona, la Unió Eslovacohispana està donant suport a refugiats ucraïnesos fent de pont entre Habovla, a 280 quilòmetres de la frontera ucraïnesa, i les comarques gironines. La seva portaveu, Lenka Dadova, i propietària d’una pensió en aquell poble dels Càrpats, però, lamenta que no ha rebut resposta de cap de les administracions a qui ha demanat suport per a la manutenció i el transport.

Al Ripollès, i a petició de la comunitat ucraïnesa, la UIER, el Rotary Club i els ajuntaments de Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, han activat una campanya per recollir i fer arribar ajuda humanitària a aquell país. També s’hi han implicat escoles i entitats. A més, estan buscant una estratègia per acollir refugiades per viure i treballar a la comarca.

A la Cerdanya, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal, juntament amb el comú andorrà de Sant Julià de Lòria, van fer divendres passat un primer enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna.

I, finalment, la Fundació La Caixa ha avançat que destinarà 1,5 milions d’euros a la Creu Roja per atendre els desplaçats interns i els refugiats ucraïnesos.

Quasi 400 refugiats, a Lloret

L’arribada de refugiats ha estat especialment intensa a Lloret, on en cinc dies la nova oficina d’acollida va atendre 230 adults i 147 menors. Una bona part han estat empadronats provisionalment al centre cívic de Can Carbó, explica l’alcalde, Jaume Dulsat, perquè puguin accedir a una targeta sanitària. I la gran incògnita ara mateix és com escolaritzar tants infants i adolescents. Mentrestant, diversos clubs esportius ja els ofereixen més d’un centenar de places perquè puguin entrenar-se amb equips locals, “una manera més d’integrar-los”, diu Dulsat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL