Societat

Amb personatges femenins entre les Manages a Verges

Serà el primer cop que la processó incorporarà dones en aquest quadre

També s’estrenaran uns nous cascos dissenyats especialment per als protagonistes de l’acte de la ‘Dansa de la mort’

A Verges, aquest divendres l’alcalde, Ignasi Sabater, confirmava que ja s’havien venut el 70% de les entrades per al misteri que es representa a la plaça la nit de Dijous Sant (el 14 d’abril). La processó de Verges té històricament la particularitat que comença amb una part que es representa a la plaça (tancada i amb reserva d’entrades), abans de la processó itinerant pels carrers del poble. “La processó i la Dansa de la mort de Verges constitueixen l’esdeveniment més multitudinari que viu el poble vergelità cada any. Un dia en què hi ha la participació de tot un poble, amb més de 400 persones entre actors i figurants”, diu Sabater.

De cara a l’afluència de persones que s’espera, s’apel·larà a la responsabilitat del públic per portar la mascareta, però els figurants no la duran (tot i que internament s’han adaptat les zones de vestidors per tenir més distància entre els protagonistes). L’expectació és màxima cada any, però és que, a més, l’edició del 2022 arriba farcida de novetats. En el quadre de les Manages, que enguany estrenaran nous timbals, per primera vegada en la història s’hi incorporaran personatges femenins (una de les particularitats de la processó de Verges és que els soldats romans aquí es coneixen amb el substantiu femení de manages). “El guió és el mateix, els moments més importants de la vida de Jesús i els seus darrers dies, però hi ha novetats com ara la incorporació de dones a la processó”, confirma Núria Roca, presidenta de l’associació organitzadora.

Un altre dels quadres en què també hi haurà novetats és la tradicional Dansa de la mort, que aquest any estrenarà cascos nous. Després de la renovació del vestuari que fa uns anys va portar a terme l’artista Jordi Rodríguez Amat amb els actuals vestits d’esquelets, enguany s’estrenaran uns cascos dissenyats pels alumnes de l’Escola d’Art Superior de Disseny d’Olot.

Tant l’alcalde com Roca recalquen també la importància de la nova pàgina web laprocesso.cat , que s’acaba d’estrenar, “més accessible i visual, amb una estètica renovada i moderna”.

Finalment, Sabater afegeix que també s’han fet passos en un projecte en què ja fa un temps que es treballa per incloure la Processó de Verges i la Dansa de la mort en la llista representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat. El projecte ja ha passat per l’assemblea de l’associació, s’ha aprovat en el ple de l’Ajuntament i ara és en mans de la Generalitat de Catalunya. Mentrestant el valor i l’excepcionalitat d’aquesta manifestació cultural han fet que ja tingui el segell de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona