Societat

Investiguen per homicidi la residència de Premià de Mar on van morir 87 persones

Afect a la direcció de l’antiga residència Ca n’Amell

La fiscalia acusa la direcció de provocar “patiment gratuït” per la “desatenció” dels residents

El jutjat d’instrucció número 2 de Mataró investiga la direcció de l’antiga residència Ca n’Amell de Premià de Mar (Maresme) per un cas d’homicidi per imprudència professional després que durant els primers mesos de la pandèmia morissin 87 dels 200 residents. La investigació s’obre a partir d’una querella de la fiscal en cap de Mataró, que acusa els responsables del centre d’haver provocat un “patiment gratuït” als usuaris de la residència, d’haver-los “desatès” i de no haver pres cap mesura per evitar la situació que es va desencadenar al centre durant els mesos de març i abril de 2020. La residència, de fet, va ser intervinguda per la Generalitat el 17 d’abril d’aquell any davant un seguit d’irregularitats en la gestió del centre.

La intervenció de la Generalitat va arribar després d’una onada de mortaldat que inicialment fixava en poc més d’una vintena el nombre de víctimes. Fiscalia, però, eleva la xifra fins a 87 persones mortes vinculades a la residència. 62 van morir al mateix centre, 24 en centres sanitaris on se’ls hauria traslladat i una darrera a casa seva.

En aquell moment, a més, la Generalitat va a puntar a un seguit d’irregularitats i acusava la direcció de Ca n’Amell de no es complir amb la normativa covid, de no garantir l’atenció continuada als pacients, d’errors en l’administració de medicació i de tractar els residents de manera irrespectuosa.

Segons relata la Fiscalia, aquests dèficits en la gestió del centre ja es donaven abans del març de 2020 i es van veure “incrementats exponencialment” arran de la pandèmia. “El nombre de persones contractades en relació al nombre de residents era molt escàs, el que provocava que el tracte i les cures als usuaris fos deficient”, resumeix la querella.

La querella relata alguns casos, com un home que tot i necessitar oxigen se’l va trobar en un “evident estat d’abandonament”, amb deposicions al llit i sense l’oxigen requerit. D’una altra dona expliquen que va perdre quinze quilos perquè no rebia “l’alimentació necessària”. A una altra dona se li van negar els tractaments pal·liatius “privant-la d’una mort sense patiment”.

Amb tot, fiscalia acusa el director de la residència, la directora mèdica, així com qualsevol altra persona contra la que puguin aparèixer indicis de col·laboració en els fets durant la instrucció, dels delictes d’homicidi per imprudència professional i de lesions per imprudència professional i tracte denigrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona