Societat

Societat

El Tarlà ha tornat

La popular figura va recuperar ahir el seu lloc al carrer de l’Argenteria de Girona, després d’un parèntesi de dos anys, en el marc de les Festes de Primavera del barri

El ninot romandrà al seu lloc fins al darrer dia del Girona Temps de Flors

Confinades les parades de llibres al Palau de Fires, l’ambient de Sant Jordi al centre de Girona l’hi van posar ahir els venedors de roses i, sobretot, el Tarlà, els gegants i la colla de bastoneres i grallers de Fal·lera Gironina , dins de la programació de les Festes de Primavera de la Rambla i el carrer de l’Argenteria. Va ser començar la gresca i parar de ploure, un senyal del cel perquè grans i petits omplissin els carrers com en els millors temps prepandèmics, una època de la qual tan sols quedaven uns pocs vestigis en forma d’escassíssimes mascaretes.

La cercavila dels gegants va començar als Jardins de la Infància i va conduir una gentada fins a sota el Tarlà, on ja n’hi havia molts que s’esperaven. Des d’un balcó adornat amb el domàs de l’auca del personatge, l’actor gironí Jordi Rico va oferir el pregó. “Celebrem l’arribada de la primavera –va convidar Rico–, traiem-nos les mascaretes, mirem-nos a la cara, fem-nos petons i abraçades, que la primavera ja és aquí, després d’un temps llarg i feixuc per dir «Aquest any el Xato [com també es coneix el Tarlà] torna al seu lloc d’origen»; per fi podem tornar a sortir al carrer per celebrar les seves cabrioles i voltarelles; per fi torna a ser primavera; les gironines i els gironins tenim ganes de sortir al carrer, que ens toqui el sol i mirar-nos a la cara i sobretot fer passejades rambla amunt i rambla avall.” “En aquesta època de mascaretes, de tancaments, de 25 per cent, de maleïdes guerres, de pujades de llum i crisis energètiques, ser un tarlà és revolucionari”, va considerar el popular actor, que va concloure: “Que aquest caràcter gens protocol·lari de gresca i d’animació ompli els carrers de Girona.”

Per als que no sabien d’on ve això del Tarlà, el pregoner havia fet prèviament un repàs de la llegenda, que com tantes i tantes és originària de l’edat mitjana: durant una epidèmia de pesta, especialment virulenta al carrer de l’Argenteria, els veïns es van haver de confinar i per entretenir-los un home va començar a fer acrobàcies vestit de joglar. Es veu que s’enfilava als balcons, saltava, ballava... Amb el pas del temps l’home va ser substituït per un ninot que passejaven damunt d’un carro, la versió moderna del qual és l’actual Tarlà mecànic enfilat a la barra del carrer de l’Argenteria. Hi serà fins al 15 de maig, darrer dia del Girona Temps de Flors.

Les Festes de Primavera havien començat oficialment divendres amb la posada en escena de la Consueta de Sant Jordi a la catedral i seguirà avui. Al matí, a les 10, hi haurà una trobada de mulasses, amb la participació de les amfitriones Baba i Petita i amb convidades de Sant Feliu de Llobregat, Lloret de Mar i Reus. A les 12 del migdia ballaran a la plaça dels Jurats. A la tarda, la trobada serà de gegants. A les 5 començarà una cercavila pel centre que culminarà a la plaça del Vi. Hi assistiran el gironí Gerió i figures provinents de Falset, Barcelona i Bellvís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona