Societat

Educació recorrerà l’ordre d’implantar ja el 25% de castellà a les aules

Els sindicats, indignats, demanen al conseller que no acati la sentència i protegeixi la immersió lingüística

Exigeixen que el departament ”no passi la patata calenta als centres educatius”

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit aquesta tarda en una roda de premsa d’urgència que el govern farà un recurs “davant l’aberració”de l’ordre del TSJC que exigeix a la Generalitat que s’apliqui el 25% de castellà a tots els centres educacions de manera immediata. El conseller Gonzàlez-Cambray ha volgut llençar un missatge de “tranquil·litat” a les direccions, alhora que ha reclamat el “màxim consens polític, social i pedagògic” en defensa del català, en referència a la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament. També ha insistit que “en els pròxims anys hi haurà més català a l’escola del que hi ha ara”.

Les reaccions a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, que ordena aplicar ja la sentència del 25% de castellà a les aules no s’han fet esperar.

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, demana al conseller d’Educació que no acati la sentència i que aposti “valentament per protegir la immersió lingüística”. “El departament no pot passar la patata calenta als centres donant marge de flexibilitat a l’hora d’aplicar els projectes lingüístics”, ha afirmat Segura a l’ACN. La portaveu d’USTEC sosté que la manera de protegir els docents davant la sentència és amb un projecte lingüístic “unificat” de manera que l’únic que hagin de fer sigui executar-lo i avisa al departament que “cap subterfugi servirà per aplacar l’ofensiva judicial”.

Segura ha mostrat una vegada més “indignació” davant la “judicialització del tractament de les llengües en els centres educatius” i ha demanat “desobediència” al Departament d’Educació per “protegir l’escola catalana”, “el català” i “els alumnes”, després que el TSJC hagi ordenat aquest dilluns al conseller que en 15 dies dicti les instruccions per fer complir la sentència del 25% d’hores en castellà a totes les escoles catalanes La portaveu d’USTEC-STEs (IAC) ha demanat al Departament d’Educació que “blindi” el model d’immersió lingüística amb una regulació i normativa, “de manera que s’unifiqui el projecte lingüístic amb el català com a llengua vehicular”, ha defensat.

D’altra banda, la Intersindical Educació va fer un comunicat dient “NO a la imposició del castellà a les aules!”. En el comunicat la Intersindical Educació considera que l’ordre del TSJC “es tracta de la consumació d’una agressió sense precedents al model d’immersió lingüística i a l’escola catalana”. Alhora, constata “com la passivitat del departament d’Educació, a qui ja hem reclamat reiteradament la necessitat de prendre una posició clara i de trobar els mitjans adequats que blindin el català a l’escola, no ha servit per escometre aquesta ofensiva catalanòfoba de la justícia espanyola”.

La Intersindical Educació, diu en el comunicat, “demanem al departament d’Educació i al conjunt de les forces polítiques democràtiques que es posicionin de manera clara a favor del model d’immersió lingüística, prenent les mesures polítiques necessàries per tal d’assegurar-ne la continuïtat. Així mateix, fem una crida al conjunt de forces socials, organitzacions sindicals i agents de la societat civil i del moviment popular perquè s’uneixin i es mobilitzin en la defensa de la llengua catalana a les aules.”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró