Societat

Els Bancs dels Aliments reparteixen menys menjar per culpa de la inflació

La situació és “delicada” per l’escalada de preus i coincidint amb un repunt de la demanda d’ajudes

Dilluns arrenca la campanya ‘Cap llar sense aliments’

A Catalunya, hi continua havent més de 236.500 persones que recorren als Bancs dels Aliments per assegurar-se el menjar a taula. Des de l’entitat alerten que aquesta “pobresa alimentària” creixerà davant un nou escenari “d’emergència social”. Tal com explica el president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, l’escalada de preus que està patint el sector alimentari els està posant en una “situació delicada” que afecta directament la provisió i distribució dels aliments que fan arribar a les entitats que atenen les persones amb menys recursos. “ Durant els mesos de març i abril hem hagut de rebaixar un 12% la quantitat d’aliments distribuïts. A més, tot indica que la situació no es revertirà a curt termini”, lamenta el president, que ha explicat que l’oli de gira-sol s’ha encarit un 136%, l’arròs un 94% i les conserves de peix, carn i tomàquet un 45%. A més de la pujada de preus, també reben menys donatius i excedents per abastir els seus magatzems de provisions. I la situació s’ha agreujat encara més pel retard en l’arribada dels fons europeus per a entitats previstos per a aquest any, que confien que arribin a partir del segon semestre.

Crisis encadenades

Després de dos anys de pandèmia i davant aquest context d’inflació, els Bancs dels Aliments alerten que molts dels usuaris necessitaran ajuda alimentària perquè amb les rendes baixes no podran arribar a final de mes. L’entitat ha notat un repunt del 20% en les demandes d’ajudes que preveu que es mantingui aquest 2022. Segons el president del Banc dels Aliments, a les famílies amb dificultats per permetre’s una dieta que hauria de ser equilibrada i saludable, s’hi han d’afegir les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna que recorren a les entitats.

En aquest context de vulnerabilitat i previsió de més demandes, el Banc dels Aliments va sol·licitar una ajuda d’uns 500.000 euros al govern, però encara no se sap si es concedirà ni, en cas d’atorgar-se, quan es farà efectiva. Tampoc hi ajuda que les donacions de la campanya del Gran Recapte que proveeix els Bancs dels Aliments es quedessin a la meitat (3,6 milions d’euros) respecte als més de set milions del 2021.

Per afrontar la major demanda d’ajuda i solucionar els problemes de proveïment de les entitats, dilluns arrenca la tercera campanya Cap llar sense aliments. El tret de sortida compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, que aportarà un milió d’euros a les comunitats, dels quals uns 150.000 euros correspondran a Catalunya, aproximadament la mateixa quantitat que l’any passat. En les anteriors edicions, marcades per un augment del 50% en la demanda alimentària a causa de la pandèmia, es van recaptar més d’1,1 milions d’euros. Una xifra que confien que es pugui repetir o superar aquest any.

LA FRASE

Al març i l’abril hem hagut de rebaixar un 12% la quantitat d’aliments i tot indica que va per llarg
Lluís Fatjó-Vilas
president del banc dels aliments

LA XIFRA

1.200
tones d’aliments es van recollir amb els donatius dels anys 2020 i 2021 per pal·liar la demanda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris