Societat

Agbar impulsa un projecte de restauració dels aiguamolls de la depuradora de Begudà

L’objectiu es afavorir la biodiversitat creant hàbitats per a espècies amenaçades

La companyia Agbar, juntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, han impulsat un projecte de restauració ambiental dels aiguamolls artificials que formen part de la depuradora de Begudà. El projecte ambiental té com a objectiu la restauració d’estanys d’aigua permanent i la millora de la qualitat ecològica dels ecosistemes i espècies aquàtiques del riu Turonell i el seu entorn d’influència. Amb aquesta actuació, es recuperen uns aiguamolls que van quedar fora d’ús com a infraestructura de depuració a partir de l’ampliació de l’EDAR, es creen hàbitats aquàtics adaptats per afavorir les espècies amenaçades, especialment d’amfibis, i es potencia la verneda existent gràcies a la reforestació.

En les tres basses interconnectades que reben les aigües provinents de la depuradora de Begudà, s’han extret els fangs, perquè reduïen el potencial com a hàbitat. Així mateix, s’ha fet una aclarida de vegetació, s’ha potenciat i incorporat vegetació de ribera i aquàtica autòctona, i a la tardor se sembrarà una zona amb llavors de prats de la Garrotxa de bona qualitat ecològica per afavorir a insectes i pol·linitzadors.

Aquestes actuacions es complementen amb estructures que potencien refugis de fauna (per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors). Així, s’ha aconseguit la millora de tres hàbitats: un d’aigües dolces estagnants (estanys), un de verneda i un de prat de dall, per potenciar la fauna en declivi lligada a ecosistemes aquàtics i l’eliminació d’espècies invasores.

L’espai es troba en l’entorn del riu Turonell, un afluent del Fluvià que neix a Begudà i que té uns 4 km de llargada amb un cabal permanent, però estacional, que està patint les conseqüències del canvi climàtic. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i de l’espai Natura 2000 Zona Volcànica de la Garrotxa.

Finalment, l’actuació contempla una integració paisatgística de la infraestructura i un panell interpretatiu de l’entorn que facilita la visita i descoberta de l’espai. En els propers mesos, s’instal·larà un hotel d’insectes i caixes de ratpenats. En el disseny de les actuacions, s’ha tingut en compte els principis d’economia circular i sostenibilitat, així la majoria dels materials són naturals i reutilitzats in situ, a partir d’utilitzar tècniques de bioenginyeria i minimitzar la generació de residus.

Un altra actuació a Sant Hilari Sacalm

D’altra banda, a Sant Hilari Sacalm, a la comarca de la Selva, Agbar també preveu fomentar la preservació d’hàbitats d’espècies aquàtiques i la qualitat ecològica de la vegetació a la depuradora. En els pròxims tres mesos, s’impulsarà la gestió de zones arbustives i d’herbassar, l’adaptació de zones de rocalla per a amfibis i rèptils, i també la creació de caixes-niu per a ratpenats d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica a l’Alt Empordà el nombre de diagnòstics d’AOS severa en sis anys

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT