Societat

El Galliner i Toni Ruscalleda rebran els premis de l’ADAC

La 36a edició dels Premis a la Normalització Lingüística i Cultural faran divendres a l’Auditori Irla un homenatge a Mon Marquès

M. Mercè Roca, premi al millor article sobre llengua a El Punt Avui

L’escola gironina de teatre El Galliner i el filòleg i professor de català Toni Ruscalleda i Nadal rebran els Premis de l’ ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural, decidits per votació popular, en un acte que tindrà lloc divendres vinent, 27 de maig, a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona (19 h, entrada lliure). Ruscalleda competia en el premi personal amb Eva Bertrana, Mercè Cano i M. Carme Junyent, i El Galliner, en el premi a entitats o empreses, amb Casa Ametller, La Incorrecta i Música Antiga de Girona.

Durant l’acte de lliurament dels premis, presentat per Julieta Cortina, també es farà un reconeixement al pedagog i professor de la UdG Salomó Marquès i Sureda, “per la seva trajectòria al servei del país”, i hi tindrà lloc una actuació musical a càrrec de la Coral de l’ADAC. A més, com cada any, s’hi lliuraran els reconeixements al millor article i a la millor carta sobre la llengua catalana publicats a El Punt Avui durant el 2021. En aquest cas, ha estat seleccionat l’article La indiferència mata, de l’escriptora Maria Mercè Roca, que hi parla des de la seva perspectiva com a professora de català: “El català, per continuar existint, necessita gent que l’adopti perquè només amb les persones que el transmetem als nostres fills no som prou per salvar-lo”, escriu Roca.

Pel que fa a la millor carta, s’ha triat Guerra lingüística, d’Alba Aguilera Bort, d’Esparreguera, que diu: “A Catalunya és cada cop més habitual trobar gent que no parla català o que ni tan sols l’entén. M’omple d’impotència veure com la llengua amb què he crescut està caient en el camí de l’extinció. Som una terra amb una llengua immensament rica, però ens trobem en una lluita constant per intentar mantenir-la. En aquesta guerra lingüística, els joves que insistim a parlar en català som la resistència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona