Societat

Els Agents Rurals alerten que un llamp pot estar “tres o quatres dies latent” i després causar un foc

Ressegueixen els 500 llamps que van caure al Solsonès per evitar que les brases revifin

Els Bombers han detectat quatre incendis de llamp a la Vall de Rialb

Els Agents Rurals estan resseguint els 500 llamps que van caure aquest dimecres al Solsonès i que van causar dos dels grans incendis que està patint el país: el de Lladurs i el de Castellar de la Ribera. El cap de l’Àrea Bàsica del Solsonès, Jordi Carrasco, diu que han localitzat el llamp causant de l’incendi de Castellar i assegura que és molt important tenir-los controlats i fer-ne seguiment. “Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir”, relata. De fet, assegura que a l’estiu a la Catalunya Central un 36% dels incendis estan causats per llamps. Per això, les unitats d’Agents Rurals porten un equip de primera intervenció i, si la revifada és petita, poden “limitar l’abast del focus” i avisar els mitjans d’extinció.

Quan cau una tempesta de llamps, com va passar dimecres al Solsonès, el Servei Meteorològic de Catalunya “sap dir amb exactitud a on han caigut”. Així ho explica el cap de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que detalla que “tenim les coordenades del llamp i les patrulles dels Rurals poden seguir els llocs on han caigut per descartar que hi hagi punts calents i puguin ser focus de més incendis”.

De fet, Carrasco admet que “és probable” que dels llamps caiguts puguin sorgir focus secundaris: “Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir”. Per això, els Rurals porten un equip de primera intervenció amb extintors per poder actuar d’immediat si localitzen una revifada i evitar que el foc vagi a més.

Vall de Rialb

En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han informat que han detectat quatre incendis de llamp a diversos punts de la Vall de Rialb, on hi han destinat diverses dotacions i mitjans aeris.

Un d’aquests s’ha localitzat prop de Peramola (Alt Urgell), tot i que la ràpida actuació dels Bombers i sobretot dels mitjans aeris ha permès estabilitzar-lo al cap d’una hora i mitja després .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró