Societat

Penúltim pas a Salt abans de cedir sòls per al Trueta

L’aprovació provisional d’un canvi del pla general inclou refer l’accés al poble des de l’AP-7 i construir pisos

L’Ajuntament de Salt va aprovar ahir el penúltim pas abans de fer la cessió dels sòls (terrenys) del sector sud del municipi a la Generalitat. La cessió preveu un total de 900.000 m², incloent-hi els 120.000 m² per als futurs hospital Josep Trueta i campus de Salut.

L’aprovació provisional del canvi del pla general saltenc inclou la modificació en l’accés al poble en l’encreuament de l’AP-7 (antic peatge de Girona Sud) amb la C-65 i l’avinguda de la Pau, la construcció de pisos i la instal·lació d’empreses, entre altres aspectes. Està previst que es desplaci l’accés al municipi venint des de l’AP-7 i que s’entri al poble per Francesc Macià en lloc de Marquès de Camps.

L’aprovació de la modificació del pla general depèn ara de la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTA) de Girona, que serà l’ens que hauria de donar-hi el vistiplau i segellar l’aprovació definitiva del procediment. El punt es va aprovar amb 16 vots a favor –7 d’ERC i 4 de Junts, en l’equip de govern, i 5 del PSC–, 3 abstencions (Vox) i 2 vots en contra (IdS-CUP).

Al final del punt, l’alcalde, Jordi Viñas (ERC), que es presentarà a la reelecció el 2023, va exposar que l’aprovació del punt és “molt bo” per a Salt perquè tindrà efectes en l’“economia, l’educació i la regeneració urbanística”.

Al principi del punt, el regidor de Territori i Habitatge, Àlex Barceló (ERC), va exposar que l’aprovació provisional incorpora una vintena d’informes sectorials, incloent-hi l’avaluació ambiental estratègica. Barceló va exposar que en el futur caldrà avançar probablement cap a un pla parcial que definirà les mesures de compensació “de tipus residencial, econòmic i comercial” als propietaris dels terrenys.

Cinc anys després

El ple d’ahir és la continuació de l’aprovació inicial de la creació del sector sud, que va ser aprovat el 31 de juliol del 2017, en una sessió extraordinària. Aleshores, l’equip de govern, d’ERC i IdS-CUP, va votar de manera diferent, ja que els republicans hi van donar suport i IpS, soci de govern, es va abstenir. Aquell tràmit va ser l’inici per desenvolupar una àmplia àrea al sector sud, que llavors incloïa la instal·lació d’un Ikea dins d’una àmplia zona comercial.

Marta Guillaumes (Ips-CUP) va ser molt crítica amb el punt aprovat ahir perquè perpetua un model que “afavoreix els valors econòmics sobre els socials i els ambientals”, tot i defensar que el Trueta s’instal·li al municipi.

Per Joan Martín (PSC), la tramitació ha estat “molt lenta” i va recordar que el 2017 era per rebre “l’Ikea” i ara és “perquè vingui el Trueta”. Martín va reclamar més transparència en l’equip de govern sobre les tramitacions.

La discussió per la parada del PSC per Sant Jordi

Per decret d’alcaldia del 16 de maig, l’equip de govern de Salt compareixerà al jutjat en el procés d’instrucció de la demanda que el PSC (a l’oposició) va presentar el mes d’abril al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona. El ple va donar compte de la compareixença del consistori.

Els socialistes volien tenir una parada al poble per Sant Jordi, però el consistori no ho va facilitar ja que va preferir donar protagonisme a les entitats. El portaveu del PSC i alcaldable el 2023, Joan Martín, explica que els partits són entitats del poble, igual que la resta. Explica que, “fins al 2019 i durant més de 25 anys, havien tingut parada” a la festa. El 2020 no hi va haver Sant Jordi a causa de la covid-19 i l’any passat, per acord de junta de govern i per afavorir més espai entre els participants, les formacions polítiques van accedir a no ser-hi. “Ara que hem tornat a la normalitat, no entenem que no hi poguéssim ser”, explica. El PSC havia sol·licitat la parada de manera formal el 21 de març, i com que no rebien resposta i s’acostava la celebració, van presentar la demanda al jutjat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona