Societat

meteorologia

Els termòmetres de sis comarques es mantenen a la frontera del 40 graus

La màxima augmenta sis graus en un dia a l'Alt Empordà

La temperatura més alta de la jornada, 41,1 graus, es va registrar a Tornabous, a l'Urgell

La segona gran onada de calor d'aquest estiu va situar ahir els termòmetres de sis comarques catalanes a la frontera dels 40 graus. Una dotzena de poblacions de l'Urgell, l'Alt Empordà, la Selva, el Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà van superar entre el migdia i primera hora de la tarda els 38 graus. Els nivells tèrmics més alts es concentraran avui a les comarques del litoral i el prelitoral de Barcelona i Tarragona, Ponent i la vall de l'Ebre. Els termòmetres no començaran a baixar, de forma moderada, fins demà dissabte.

La temperatura màxima registrada ahir a les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va correspondre a a Tornabous (Urgell), amb 41,1 graus, però l'anomalia meteorològica més destaca es va produir a l'Alt Empordà, on es va registrar un augment de la temperatura de més de sis graus respecte a les màximes del dia anterior. En el cas de Cabanes, el termòmetre va marcar a primera hora de la tarda una màxima de 39,9 graus, el nivell més alt en un mes d'agost dels darrers 20 anys. La temperatura màxima de referència en aquesta zona (llindar de percentil 98) és de 35 graus, segons han indicar els experts de l'SMC.

També a l'Alt Empordà, Espolla va marcar 39,7 graus i Torroella de Fluvià, 38,1 –la temperatura més alta dels darrers 10 anys–, mentre que Ventalló es quedava en el 37,6 graus.

El SMC manté activat avui un avís de situació meteorològica de risc, de nivell 1 per calor, ja que es preveu que en alguns sectors del país se superi el llindar de temperatura màxima extrema.

La temperatura començarà a baixar demà per “l'arribada d'una massa d'aire més fresc i l'entrada de vents de component nord, i tot sembla indicar que durant els primers dies de la setmana que ve les temperatures no experimentaran nous ascensos”, indica el SMC.

Segona quinzena d'agost per suar

Les altes temperatures dels últims dies no marquen grans rècords històrics però “criden l'atenció“ perquè es produeixen a la segona quinzena d'agost en un estiu relativament temperat, ha explicat Ángel Alcázar, cap de predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia.

La primera onada de calor d'aquest estiu a Catalunya es va produir a principis del mes de juliol, amb temperatures molt similars a les actuals. Durant els últims dies de juliol i l'inici del mes d'agost es van registrar temperatures moderades i pluges superiors a les habituals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona