Societat

UP reclama cobertura legal i econòmica quan han de llaurar d’urgència per evitar que un foc es propagui

Els pagesos denuncien que la normativa no cobreix la pèrdua de collites ni els danys a tractors de forma generalitzada

Unió de Pagesos reclama cobertura legal i econòmica per compensar els tallafocs que es fan al camp per evitar incendis. Denuncien que la normativa actual és ambigua i només recull compensacions en cas de grans incendis o si s’actua per ordre dels cossos d’extinció o l’administració. Els pagesos demanen que també se’ls compensi la pèrdua de cultius i els danys en tractors quan llauren d’urgència. Recorden que ho arrisquen tot per evitar que les flames es propaguin mentre no arriben efectius. I posen l’exemple de l’incendi a Sallent de la setmana passada. Es va evitar una catàstrofe ecològica amb l’ajuda de 15 tractors. Amb la normativa vigent, però, no tenen dret a cap compensació i exigeixen canvis urgents al Departament d’Acció Climàtica.

Un incendi a Cabrianes, a Sallent (Bages), va fer saltar totes les alarmes dijous passat. Els cossos d’emergència estaven concentrats en diferents focs simultanis i els primers en arribar a Sallent van ser els pagesos. “Vam anar corrent per llaurar i, al cap de deu minuts, vam poder aturar la franja, i després vam anar seguint els dos flancs i el vam anar vorejant i tancant amb l’ajuda de 15 tractors”, detalla el coordinador d’UP al Bages, Josep Guitart. “Si no arriba a ser una actuació ràpida i precisa dels pagesos, no estaríem parlant d’un incendi que no ha sortit als mitjans de comunicació, sinó que hauria durat tres dies”, remarca. De fet, l’indret està situat a l’inici d’una zona boscosa i hauria pogut convertir-se en un gran incendi forestal.

Guitart explica que, en situacions com aquesta, cal actuar amb rapidesa malgrat sentir-se “desprotegits” per la normativa actual. “Quan entres a llaurar, ho fas per convenciment, perquè saps que ho pots aturar però t’arrisques tu, la maquinària, que és la nostra eina de treball, i tens el dubte de si l’amo del camp et pot demanar una indemnització si el foc no acaba arribant”, detalla. També pot passar que el tractor s’espatlla durant els treballs o que acabi calcinat”, explica.

Per això, el sindicat defensa que el govern hauria de tenir una assegurança i garantir cobertura legal i econòmica per aquest tipus de situacions. “Estem treballant per tot el país, és un bé comú i som una peça més i molt important que sovint no es valora”, es queixa. Per això reclamen que el Departament d’Acció Climàtica faci canvis i garanteixi aquesta cobertura més enllà dels grans incendis i d’aquelles franges de seguretat que es fan per odre de l’administració o dels cossos d’emergència.

Més coordinació

Des d’UP subratllen que els pagesos sempre han ajudat en les tasques d’extinció perquè “s’estimen la terra” i són bons coneixedors del territori. Però creuen que caldria millorar la coordinació amb els Bombers, Agents Rurals i la resta de cossos d’emergència per compartir els coneixements i tenir unes bones eines de prevenció i extinció. “A vegades ens sentim com un sector de tercera”, lamenta.

Entre les possibles millores, destaquen la creació del que anomenen corredors verds. El responsable d’Herbacis d’UP, Santi Caudevilla, explica que en zones estratègiques com ara a tocar de boscos o a prop de línies elèctriques, es poden sembrar cultius que tenen una combustió molt més baixa que els cereals i que farien de tallafocs naturals i fins i tot ser un reservori per a les abelles.

Ara bé, també admeten que, al tractar-se de franges petites, els costos de treballar-les seria més alts i també necessitarien el suport de les administracions per fer-ho viable. Es queixen que ja fa tres anys que van fer la proposta al Departament i que encara no hi ha res concret. “Catalunya és una de les zones boscoses més denses i calen eines que estiguin adaptades correctament”, afirma Caudevilla, que defensa que cal consensuar-ho perquè “tothom hi sortirà guanyant”.

Per la seva banda, des del Departament d’Acció Climàtica asseguren que el Govern està acabant d’estudiar la forma de compensar econòmicament aquells camps “on s’ha actuat per una situació d’emergència, originada per un incendi forestal, i sota les indicacions dels equips d’extinció”.

Aquest juny ha sigut un mes molt complicat a nivell d’extinció d’incendis a Catalunya. Aquest dilluns, el Govern donava per tancat l’episodi de simultaneïtat d’incendis que van posar en risc 100.000 hectàrees de sol. En aquests 6 darrers dies, el cos de Bombers de la Generalitat va atendre un total de 274 avisos per incendis de vegetació: 93 per incendis de vegetació agrícola, 80 per incendi de vegetació forestal i 101 de vegetació urbana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona