Societat

Les colònies i els casals d’estiu recuperen la normalitat

Comença la temporada amb una previsió de participants similar a la del 2019, abans de la pandèmia

La caiguda de les restriccions permet a les entitats recuperar el seu model d’activitats

Un autocar que va sortir ahir al matí de Sabadell amb una trentena d’adolescents cap al Port de la Selva va donar el tret de sortida a la temporada de casals i colònies d’estiu, una temporada en què es recupera la normalitat prèvia a la pandèmia tant pel que fa al nombre de participants com a les condicions en què es desenvoluparan les activitats. Els nois i les noies del centre d’esplai Can Colapi de Sabadell formen part dels 35.000 participants que preveu la fundació Pere Tarrés que seran en alguna de les seves activitats d’estiu, una xifra similar a la del 2019. Fundesplai, al seu torn, ofereix 80.000 places en més de 1.700 activitats, unes xifres que superen les de l’època prepandèmica, en què van participar uns 72.000 infants i joves. També les empreses associades a l’Acellec preveuen superar les xifres del 2019 i que hi hagi més de 100.000 pernoctacions a les diferents cases de colònies. L’Acellec preveu uns 20.000 participants als casals i les colònies que organitzen les empreses adherides.

Hi ha ganes de colònies i casals i de realitzar les activitats amb normalitat, sense la incomoditat de la mascareta i els protocols de desinfecció i higiene i, sobretot, sense les limitacions que imposava l’organització amb grups bombolla per reduir al mínim l’impacte dels contagis. Les activitats d’estiu tornen a regir-se pel decret 267/2016, que regula com han de ser les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. “Tornem a la normalitat en els àmbits formal i informal”, explica Asun Gil, cap del departament d’educació ambiental i emocional de Fundesplai. El fet que hagi decaigut l’obligació de dur mascareta –es manté només en els desplaçaments amb autocar– i que no calgui mantenir la distància entre grups fa que puguin recuperar la seva “idiosincràsia, que es va veure tallada”. El fet de no poder barrejar grups té moltes implicacions pedagògiques quan les activitats tenen un fort component de relació entre grups de diferents edats. “La vida quotidiana a casals i colònies sense grups bombolla, el fet de poder-nos relacionar i compartir lliurement és per a mi una de les grans millores de poder recuperar la normalitat”, explica Gil. Les activitats del lleure d’estiu es van mantenir el 2020 i el 2021. “Ens en vam sortir per l’esforç de l’equip, però van ser anys molt durs”, recorda. I més el 2021 que el 2020. L’estiu del 2020 la situació epidemiològica era millor després del dur confinament, però el 2021 “teníem els monitors més joves sense vacunar i vam viure un brot gran”. Els contagis van comportar un repte organitzatiu, segons destaca l’Acellec, per la necessitat de trobar personal substitut per als monitors contagiats.

La necessitat d’activitat d’estiu és més important que mai, segons defensa el sector, per l’impacte emocional que ha provocat la covid en nens i joves els darrers dos anys. “Els infants han estat afectats perquè han quedat privats de les relacions normals. Però ens preocupen especialment els adolescents, que han estat força oblidats socialment”, segons la responsable de Fundesplai. ”En aquesta etapa és molt important que es puguin forjar l’espai propi i l’autonomia”, recorda, a través de la relació amb els seus iguals, i això ha estat molt dificultat per la pandèmia.

El cap d’educació ambiental i colònies de la Pere Tarrés, Pere Vives, coincideix que les colònies “han de tornar a ser un espai de trobada després del període d’aïllament i distanciament físic, un espai on es pugui experimentar i créixer amb els altres”. Vives creu que “el que hem viscut ha estat salvatge”. “El 2020, fins i tot havíem de desinfectar les pilotes. els més grans encara ho entenen millor, però els més petits no han viscut encara unes colònies normals”, explica el responsable.

LES XIFRES

100.000
pernoctacions
esperen tenir les cases de colònies agrupades a l’Acellec.
25
per cent
és l’increment que Fundesplai ha previst per a les beques de les activitats.

La situació econòmica fa pujar la demanda de beques

Rosa m. Bravo

Les previsions són bones per a les activitats que van començar ahir. Però especialment s’ompliran a l’agost. Així ho preveu el cap d’educació ambiental i colònies de la Pere Tarrés, Pere Vives. “Farem el ple a les colònies d’agost, que estan destinades als infants en risc d’exclusió social”, precisa. L’impacte que la crisi sanitària ha tingut en l’economia, afegit a l’increment de preus, s’ha notat en la demanda d’activitats destinades a col·lectius més desafavorits, i també la demanda de beques. El 2021 Fundesplai va atorgar 5.912 beques i ajuts per a activitats d’estiu. Enguany la fundació preveu incrementar un 25% les beques per ajudar les famílies amb problemes econòmics a pagar les activitats. Cal afegir-hi, a més, la previsible participació d’infants i joves ucraïnesos refugiats a Catalunya. La Pere Tarrés ha obert una línia específica de beques per a aquest col·lectiu. Aquesta fundació va becar l’estiu passat 5.249 infants i preveu que la demanda arribi enguany a 6.000. Les dues fundacions tenen en marxa campanyes solidàries per recaptar fons de particulars i empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona