Societat

“Una Catalunya oberta, plural i mestissa”

Estopa ho reivindica en nom dels guardonats amb les Creus Sant Jordi

Els germans David i José Muñoz, integrants d’Estopa, han reivindicat una Catalunya “oberta, plural i mestissa” en rebre la Creu de Sant Jordi lliurada per la Generalitat, que han dedicat al col·lectiu sanitari i als professors. En un acte al Teatre Monumental de Mataró, els germans Muñoz han fet una breu intervenció en representació de la desena d’entitats mereixedores del guardó, entre les quals també figuren els laboratoris Hipra, la Companyia Elèctrica Dharma, la Fundació del Gran Teatre del Liceu o l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius. Els premis reconeixen també la trajectòria d’una vintena de persones.

En un discurs íntegrament en català, els Estopa han volgut compartir el guardó amb les persones que volen un futur “digne, més ecològic i més democràtic” i “els que volen una Catalunya solidària amb els més febles, oberta, igualitària, plural, mestissa i cosmopolita. Una autèntica terra d’acollida que sigui un exemple arreu del món”. Així mateix, han dedicat especialment el reconeixement al col·lectiu sanitari i als professors. Sobre els primers, els germans Muñoz han aprofitat per reclamar una sanitat pública de qualitat: “És el més sagrat que tenim, una sanitat que s’ocupi de tots, independentment de si tenim diners o no”. Quant als docents, dels quals han destacat que “han estat al peu del canó” en els últims anys, els Estopa també han reclamat una educació pública i de qualitat.

“Existeix una minoria que ens vol ignorants, que no qüestionem res, que no tinguem esperit crític, que li interessa que ens enredem en debats estèrils que no condueixen a millorar la vida dels ciutadans de Catalunya”, han agregat sobre aquest tema. Després de recordar també a les seves famílies i amics que els van animar a arrencar la seva reeixida carrera fa 23 anys, els dos germans han conclòs: “Visca Cornellà, visca el Baix Llobregat i visca Catalunya”.

L’orgull del país

El president el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que Catalunya és una “nació d’elecció” que no mira els orígens, sinó cap a un futur “obert al món”. Pel president, aquesta diversitat és un “llegat” que cal consolidar. “L’energia” del país, explica el president, radica en la seva gent i en “l’excel·lència” de persones i entitats com els guardonats en els seus diferents àmbits: “Són l’orgull de Catalunya”, ha exclamat. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’ha referit als guardonats com a exemples als que “cal seguir” perquè fan més gran la societat catalana. “El país el fem entre tots, cadascú des del seu àmbit i el seu territori”, ha exclamat la titular de Cultura.

Entitats i personalitats

A més dels Estopa o l’activista social Fàtima Ahmed, el lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022 ha reconegut la tasca d’una vintena de personalitat i una desena d’entitats, entre els que destaquen noms com l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma o la Fundació Gran Teatre del Liceu.

Entre les personalitats distingides també hi ha la professora de llengua catalana Maria Carme Cardó; l’artista Mari Chordà; el productor discogràfic i impulsor de Picap Joan Carles Doval; la professora i intèrpret Rosa Maria Duran; l’escriptor Josep Espunyes; la física María del Carmen Llasat; el pintor muralista Josep Minguell; la professora, política i activista Maria Olivares; el pagès Lluís Parés; l’enginyer Jordi Puig; el sociolingüista Miquel Strubell; el fotògraf japonès afincat a Catalunya Hisao Suzuki; el físic Lluís Torner; l’economista Carme Trilla; la pastora Marina Vilalta; i l’artista plàstic Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja.

Quant a les entitats, l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova pel 50è aniversari, l’Associació El Círcol de Reus; l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; el Teatre Joventut de la Faràndula pels 75 anys d’història; i l’Orfeó Vigatà amb motiu dels 120 anys de trajectòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres