Societat

Societat

Els serenos tornen al carrer

Seguretat

L’objectiu d’aquest servei se centra a visibilitzar una figura que augmenti la sensació de protecció als carrers de les ciutats

Santa Coloma de Gramenet ja fa tres anys que va començar a utilitzar aquest servei

Els serenos són una figura que ha encaixat bé entre les poblacions que els han recuperat

Centre cívic Cabot i Barba. Mataró. Deu de la nit d’un dia laboral de principis de juliol. Les dotze persones que els propers mesos recorreran els carrers de la capital del Maresme reben una armilla taronja fluorescent. En lletres majúscules negres es llegeix “sereno” a l’esquena. Assegudes en cercle, escolten les últimes instruccions per a la seva primera jornada, que durarà set hores. Els serenos recorreran els carrers entre les 22 h i les 5 h amb la intenció de notificar problemes de civisme, de brutícia, desperfectes al mobiliari urbà o fer acompanyaments a persones que ho necessitin. Apareix David Bote, alcalde de Mataró, a desitjar-los sort i encerts, i posteriorment declara als mitjans que “la seguretat és un dels principals objectius del mandat, per això la incorporació dels serenos és un pas endavant en aquest sentit”. El model de Mataró s’inspira en el d’altres ciutats catalanes que fa temps que tenen serenos voltant durant les nits.

La figura del sereno va ser bastant popular durant el segle XX, però a finals dels setanta van desaparèixer. Algunes ciutats com Múrcia o Gijón el van intentar recuperar a finals de segle –en el segon cas amb èxit– i a Catalunya, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà ja l’havien recuperat abans que la capital del Maresme.En el cas de Santa Coloma, ho van fer l’any 2019. “En fem una valoració molt i molt positiva”, comenta Lídia Montero, tinenta d’alcaldia de Seguretat de Santa Coloma de Gramenet. “Des de l’inici van caure molt bé a la població”, assenyala. Montero creu que una de les claus és la selecció del personal, perquè han de ser persones “de bon caràcter, amb autocontrol i amb vocació de servei social”. Això s’ha acompanyat d’una formació continuada per “ensenyar com han de reaccionar en el màxim de situacions possibles”.

Actualment la plantilla dels serenos de la ciutat barcelonina està formada per vint persones. “El projecte està inclòs dins un dels plans d’ocupació de l’Ajuntament; és per això que la durada del contracte és d’un any”, explica Montero. Aquestes places s’ofereixen a persones amb dificultat per trobar feina o en atur de llarga durada.

La primera nit dels serenos a Mataró és tranquil·la. Fonts de l’Ajuntament expliquen que havia funcionat tant la coordinació entre serenos com la rebuda per part de la població. Però hi ha coses a millorar. “Amb les formacions se’ls ha preparat per a situacions esperades. Haurem de veure quines son les inesperades i posar-hi remei”, alerten. La prova pilot ha de durar sis mesos, però l’alcalde va comentar que el que s’està provant és “el model de funcionament, ja que creiem que el projecte de serenos ha de tenir continuïtat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona