Societat

Paisatges fluvials del Ripollès on curar l’esperit

Una app web fa un acompanyament pel territori i suggereix exercicis de relaxació

Els llocs escollits tenen en comú que són al costat del Ter

Els indrets del projecte Vorater són de fàcil i ràpid accés

El sector turístic del Ripollès i, en general, les administracions locals de la comarca van apostar en el seu moment pel turisme familiar i de natura, aprofitant el tipus de visitants que majoritàriament ja tenien i el ric patrimoni paisatgístic del seu territori. Ara, el Consell del Ripollès ha fet un pas més en aquesta línia i acaba de treure un producte turístic que el president de l’ens, Joaquim Colomer, qualifica de “molt especial, diferent i innovador”. Amb el nom de Vorater , consisteix en un acompanyament virtual, a través d’una app web (www.vorater.cat) a dotze punts de quatre espais a les ribes del Ter escollits perquè són especialment agradables i permeten que el visitant s’hi relaxi. A l’app s’indica el lloc (per arribar-hi només cal caminar poca estona) i, un cop l’usuari és a la destinació, pot escoltar música relaxant i la lectura de textos breus (alguns son haikus); s’hi proposen exercicis (de moviment per millorar la capacitat pulmonar i alliberar tensions; de calma a base de respiració i meditació; d’observació, parant atenció en l’entorn, i d’escriptura, per retenir l’experiència) preparats per professionals del mindfulness. A més de l’app web, s’han distribuït un mapa i un llibret a l’estil d’un quadern de viatge.

Els punts escollits

Els espais on condueix Vorater són als termes de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. En el cas de Camprodon es proposa el bosc madur de la roureda de Can Pascal, al turó de la Rovira, amb alguns exemplars de més de 200 anys. A Sant Pau de Segúries, el lloc escollit és un tram del camí ral que passa a la vora del riu i on es barreja la natura amb testimonis de l’activitat humana, com és el pont del segle XIV. A Sant Joan de les Abadesses la zona proposada és una petita ruta paral·lela a la riera d’Arçamala fins que es troba amb el Ter, on hi ha antigues estructures vinculades amb l’aprofitament de l’aigua, com ara un molí, un safareig i un pont. Finalment, la proposta a Ripoll és un tram a la vora del riu que surt de la colònia de Santa Maria (o del Roig) i passa per la resclosa i el canal, a més de paratges naturals.

“Es busca que els visitants facin un recorregut introspectiu”, explica el conseller comarcal de Turisme i alcalde de Camprodon, Xavier Guitart.

LA XIFRA

1,6
milions d’euros
és el pressupost de la Xarxa d’Espais de Contacte amb el Riu Ter, a la qual pertany Vorater

LA FRASE

Es busca que els visitants facin un recorregut introspectiu
Xavier Guitart
CONSELLER COMARCAL DE TURISME

Millores en espais urbans i foment del turisme de proximitat

Vorater forma part del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter - Impuls a la diversificació del turisme de natura al Ripollès. Té un pressupost global d’aproximadament 1,6 milions d’euros, finançats en un 50% pels fons Feder de la UE. Hi estan implicats el Consell Comarcal –que n’és el promotor– i els ajuntaments de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. “L’objectiu –explica l’ens comarcal– és adaptar els espais de contacte amb el riu Ter perquè esdevinguin nous atractius turístics i continuar fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura, sempre apostant per un model respectuós amb l’entorn amb criteris de sostenibilitat.

En aquest context, a Camprodon han condicionat un aparcament a tocar de la Font Nova. Té 40 places, un punt de descàrrega d’aigües grises d’autocaravanes i un de càrrega per als vehicles elèctrics.

A Ripoll, de la seva banda, van projectar un mirador per disposar d’una visió de 360 graus sobre l’aiguabarreig del Ter i del Freser. A banda del mirador pròpiament dit (de forma circular i en voladís sobre el mur del camp de petanca), en el projecte s’inclou una escala d’accés i la reparació dels paviments ja existents. El mirador culmina una ruta de passeig a la vora dels rius a la zona de la Devesa.

A Sant Joan de les Abadesses, la intervenció se centra al paratge de les Cinc Fonts, on s’amplia l’aparcament –que passa de la quarantena de places a un centenar–, una nova zona enjardinada i la recuperació del bosc de ribera.

Paral·lelament a aquestes obres, s’ha organitzat un cicle de xerrades per a tècnics, administracions i empreses del sector sobre el turisme sostenible. La primera sessió, dedicada als visitants de proximitat, va ser a finals de l’any passat i les següents s’han programa en el primer semestre d’aquest 2022 i han tractat respectivament de la comunicació de la sostenibilitat, les certificacions de la sostenibilitat i el turisme sostenible pel que fa als rius.

Una injecció de 3,5 milions d’euros dels Next Generation

R. Estéban

La projecció del sector turístic del Ripollès disposarà d’uns 3,5 milions d’euros dels fons Next Generation, que han de servir per executar un paquet de projectes que el Consell Comarcal havia presentat a la convocatòria corresponent. El propòsit d’aquesta iniciativa és convertir la comarca en “un referent en turisme sostenible, transformador, integrat i coherent amb el caràcter del Ripollès”, expliquen a l’ens comarcal. Una part dels projectes són d’abast comarcal i d’altres, específics per a diversos municipis.

A nivell comarcal es preveu, per exemple, donar un impuls a la promoció i les accions de màrqueting del Ripollès sota la nova marca turística i l’eslògan Viu la teva història al Pirineu, posant èmfasi en el posicionament de la comarca com a destinació sostenible.

Quant a les accions en punts concrets, figura la interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll i el seu enllaç amb l’estació de tren i la d’autobusos, per tal de millorar la connectivitat amb els polígons industrials, amb una aposta per la bicicleta com a opció no només turística sinó també per als desplaçaments diaris. Un altre projecte que es finançarà amb Next Generation és una prova pilot per monitorar la generació de residus al sector turístic de Sant Joan de les Abadesses, per així poder valorar el flux de residus i el funcionament del sistema de recollida selectiva, tot pensant en el sistema innovador de pagament per generació. Un altre projecte destacat és el condicionament d’una àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes a Gombrèn, que s’emplaçarà en un terreny contigu a les piscines municipals. La intenció és que esdevingui un punt de recepció i informació per a tothom que vulgui acostar-se a les zones d’escalada del municipi.

Projectes descartats

El consell havia presentat propostes per un valor global de 5,5 milions. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, administrador dels fons, va descartar projectes de Camprodon, Llanars, Sant Joan i Ripoll. Aquest últim consistia en la rehabilitació de les antigues cotxeres del tren per fer-hi un centre d’acollida de visitants i les oficines dels tècniques comarcals de turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona