Societat

Tres detinguts per estafar 40.000 euros amb el mètode conegut com a ‘tocomotxo’

Enganyaven persones grans fent veure que els havia tocat la loteria i volien compartir part dels guanys amb les víctimes

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres persones per haver comès quatre estafes amb el mètode conegut com a tocomotxo a l’àrea de Barcelona, amb les quals van aconseguir joies i 40.000 euros i que van deixar en una situació econòmica greu persones d’edat avançada.

La policia ha informat aquest dilluns que el 18 de juliol van ser arrestats dos homes i una dona, de 68, 26 i 24 anys, respectivament, com a presumptes autors dels delictes d’estafa continuada, robatori amb violència i/o intimidació, estafes bancàries amb targetes, robatori o furt d’ús de vehicle i robatori amb força interior de vehicle.

La investigació es va iniciar el mes de juny passat, quan la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra de Martorell (Baix Llobregat) va tenir coneixement que un grup de persones realitzaven l’estafa del tocomotxo a la seva demarcació, amb dos casos a Esparreguera i a Martorell.

Premiats amb la loteria que volen compartir els guanys

Els estafadors buscaven a la via pública víctimes potencials, persones d’edat avançada, principalment dones, i les enganyaven fent-los creure que una persona jove s’acabava d’assabentar allà mateix que havia estat premiada amb una quantitat molt important de diners en bitllets de loteria i que, enmig de la seva alegria, volia compartir amb els presents una petita part del premi.

A canvi, la dona que feia de ganxo sol·licitava a la víctima que aportés una quantitat de diners en metàl·lic, que anava des de pocs milers fins als 10.000 euros en una ocasió, argumentant que així podia fiar-se d’ella.

Un altre dels membres del grup, es feia passar per un ciutadà interessat per l’oferiment i simulava aportar els diners que la dona exigia, fent més creïble l’estafa.

Les víctimes de l’engany treien quantitats de diners en metàl·lic dels caixers automàtics propers i/o fins i tot lliuraven les joies d’or, les que portaven posades o anaven a buscar-les a casa seva.

Una vegada que els estafadores disposaven dels diners i les joies oferien a la víctima acompanyar-los a cobrar els bitllets premiats i, durant el trajecte i amb qualsevol excusa la deixaven fora del vehicle, sense els diners ni les joies, i marxaven.

En algunes ocasions, quan les víctimes ja havien pujat al vehicle dels estafadors, si es negaven a lliurar als estafadores les joies que portaven posades, les sostreien amb violència.

Els investigadors van comprovar que els estafadores havien dut a terme almenys quatre fets delictius, denunciats a Esparreguera, Martorell, Premià de Mar i Barcelona, així com quatre delictes més de diferent tipologia perpetrats a Madrid, Alcorcón, Mataró i Barcelona.

El passat 18 de juliol la Policia local de Sant Just Desvern va identificar els tres ocupants del vehicle en el qual es movien a la recerca de més víctimes i els va detenir perquè el cotxe constava com a sostret a Madrid des del juny d’aquest any i perquè un d’ells tenia una ordre de detenció pendent emesa per un jutjat de Lleida.

A l’interior del vehicle emprat pels estafadors els agents van localitzar objectes utilitzats per realitzar les estafes, diners en efectiu, joies, llibretes bancàries a nom de les víctimes i els bitllets de loteria suposadament premiats.

Els detinguts, amb 44 antecedents, molts d’ells per fets similars a tot Espanya, van passar dijous 21 de juliol a disposició judicial i el jutge en funcions de guàrdia els va deixar en llibertat amb càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat