Societat

Terra d’alta gastronomia

Catalunya torna a ser un dels principals destins de l’alta cuina en haver estat escollit el Disfrutar tercer millor restaurant del món i Josep Roca millor sommelier

Els visitants estrangers venen al país captivats per la cuina de creació

L’elecció del res­tau­rant bar­ce­loní Dis­fru­tar com el ter­cer millor del món a la gala The World’s 50 Best Res­tau­rants, que es va fer a Lon­dres a mit­jans de juliol, situa Cata­lu­nya –que té 49 res­tau­rants amb estre­lles Mic­he­lin– com un dels prin­ci­pals des­tins gas­tronòmics. L’inno­va­dor res­tau­rant del car­rer Villar­roel, situat just davant del mer­cat del Ninot i diri­git pels xefs Oriol Cas­tro, Edu­ard Xatruch i Mateu Casañas, que des­taca per la seva cre­a­ti­vi­tat i la cuina expe­ri­men­tal, va ser esco­llit per dar­rere del Gera­nium, de Copen­ha­guen, i del Cen­tral, de Lima. The World’s 50 Best Res­tau­rants –la pres­ti­gi­osa llista en què res­tau­ra­dors, cui­ners i crítics gas­tronòmics deci­dei­xen els millors res­tau­rants del pla­neta i que, en el pas­sat, va posar al cim de la cuina mun­dial El Bulli i El Celler de Can Roca– també va esco­llir Josep Roca com el millor som­me­lier.

El podi del Dis­fru­tar con­ver­teix Cata­lu­nya en un imant per al turisme de qua­li­tat i, actu­al­ment, són molts els turis­tes gas­tronòmics que venen a casa nos­tra atrets pels excel·lents res­tau­rants. Si el Dis­fru­tar fos un monu­ment, avui hi hau­ria cues per entrar-hi; com que és un res­tau­rant on només ser­vei­xen a 40 comen­sals al torn del mig­dia i a 40 més al del ves­pre, de dilluns a diven­dres, par­lem d’un espai culi­nari anhe­lat per molts i que només 80 pri­vi­le­gi­ats al dia poden gau­dir. Els tres xefs, que també tenen el Com­par­tir de Cadaqués, aca­ben d’obrir un altre Com­par­tir a Bar­ce­lona, amb una pro­posta més asse­qui­ble.

L’1 de juliol, va obrir a Sant Pol de Mar el Cuina Sant Pau, de Raül Balam (xef del Moments, el 2 estre­lles del Man­da­rin), al mateix local on la seva mare, Carme Rus­ca­lleda, va fer famós el Sant Pau (de 3 estre­lles). I, pre­ci­sa­ment aquest cap de set­mana que dei­xem enrere, els ger­mans Roca han començat una nova aven­tura: el Roca Sant Julià, un cen­tre gas­tronòmic i cul­tu­ral al cas­tell de Sant Julià de Ramis, al Gironès.

Cata­lu­nya té 3 res­tau­rants amb tres estre­lles Mic­he­lin, 9 amb dues estre­lles (entre què el Dis­fru­tar) i 37 amb una. Els tres estre­lles Mic­he­lin són els bar­ce­lo­nins Àbac, del xef Jordi Cruz, i el Lasarte de Martín Bera­sa­te­gui, amb el xef Paolo Casa­grande al cap­da­vant, i El Celler de Can Roca dels ger­mans Roca, a Girona (que for­men part dels Best of the Best de la llista The World’s 50 Best Res­tau­rants en haver estat número u diver­sos cops).

Dels 9 res­tau­rants amb dues estre­lles, 6 són a Bar­ce­lona: El Cinc Sen­tits, l’Angle, el Cocina Her­ma­nos Tor­res, el Moments, el Dis­fru­tar i l’Eno­teca. Els altres 3 són de les comar­ques de Girona: el Bo.​Tic, de Corçà –de què el xef, Albert Sas­tre­ge­ner, és Pre­mio Naci­o­nal de Gas­tro­nomía 2022–, el Mira­mar de Llançà i Les Cols d’Olot.

Després, hi ha 37 res­tau­rants amb una estre­lla i molts altres que, sense estre­lla, tenen un futur molt pro­me­te­dor, com ara El Ven­ta­dor de Bar­ru­era, de què la xef, Eli­sa­bet Far­rero, ha estat dis­tin­gida enguany amb el premi Reve­lació per l’Acadèmia de Gas­tro­no­mia.

LES XIFRES

49
restaurants
amb estrelles Michelin hi ha a Catalunya: 3 de tres estrelles, 9 de dues i 37 d’una.
3
restaurants
de grans xefs han obert aquest juliol: el Cuina Sant Pau, el Compartir de Barcelona i el Roca Sant Julià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia